­ HANTEPESİ TÜMÜLÜSÜ YAMAÇ YERLEŞİMİ VE HÖYÜĞÜ | Kültür Portalı

HANTEPESİ TÜMÜLÜSÜ YAMAÇ YERLEŞİMİ VE HÖYÜĞÜ - Sivas

Harita No H 37 C4-İ C37 b1
Mah. Köy - Mevkii Banazözü Mevkii
Adres Banazözü Mevkii-MERKEZ
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı
Vakfiye
Genel Tanım Tümülüs: Sivas İli, Merkez İlçe, Gazi Köyü sınırları içerisinde, köyün 4 km batısında Banazözü Mevkii'nde, doğu-batı yönünde uzanan asfalt köy yolunun yaklaşık 150 m güneyinde olup 39° 59.595' K 36° 51.637' D coğrafi konumdadır. Tümülüs, kuzeydeki düzlüğe doğru uzanan yamaçta, doğal bir yükselti üzerine toprak yığılarak oluşturulmuştur. Anıt mezar, 25 m çapındadır ve korunan yüksekliği 4 m. dir. Yaklaşık 100 m kuzeydoğusunda bir çeşme yer almaktadır. Tümülüs üzerinde çok sayıda kaçak kazı çukuru görülmektedir. Mezar odasına ait kalıntılar yüzeyde görülmediğinden, mezar odasının tahrip edilip edilmediği anlaşılamamıştır. Tümülüs'ün Helenistik Dönem ya da Roma Devri'ne tarihlendiği tahmin edilmektedir. Höyük: Sivas İli, Merkez İlçe'ye bağlı Gazi Köyü'nün 4 km batısında, Banazözü Mevkii'nde, Hantepesi Tümülüsü'nün yaklaşık 1 km kuzeyinde ve 40° 00' 26.52'' K 36° 51' 16.11'' D coğrafi konumda yer almaktadır. Geniş ve yayvan höyük yaklaşık 150 m. çapında ve 6-7 m. yüksekliktedir. Etrafı yüksek tepelerle çevrili, doğu-batı yönünde uzanan bir düzlükte konumlanan höyüğün doğusundan Yıldız Irmağı (yerel Hasamar Deresi) geçmektedir. Yerleşme, kuzeye açılan dar vadi üzerindedir. Tümüyle tarla olarak sürüldüğünden yayvanlaşmıştır. Güneydoğu yamaçları, olasılıkla dozer kepçesi marifetiyle düz bir tarla haline getirilerek tahrip edilmiştir. Yüzeyden toplanan seramik malzeme; Kalkolitik, Eski Tunç, Orta Tunç, Geç Tunç Çağı, Demir Çağı, Roma ve Ortaçağ yerleşmelerinin varlığını ortaya koymaktadır. Yamaç yerleşmesi: Sivas İli, Merkez İlçe'ye bağlı Gazi Köyü'nün 4 km batısında, Banazözü Mevkii'nde, Hantepesi Höyüğü'nün yaklaşık 2 km güneyinde, Hantepesi Tümülüsü'nün ise yaklaşık 700 m güneybatısında ve 39° 59' 10.30'' K 36° 50' 50.61'' D coğrafi konumdadır. Yerleşme, ovayı güneyden sınırlandıran tepelerin kuzey yamacı üzerine kurulmuştur. Yerleşmenin batısından günümüzde kurumuş olan küçük bir su yatağı geçmektedir. Yerleşme tarım arazisi olarak kullanılmaktadır. Yüzey malzemesi Helenistik ve Roma Devri'ne tarihlenmektedir.
Yapılan Onarımlar --
Ayrıntılı Tanımı Tümülüs: Sivas İli, Merkez İlçe, Gazi Köyü sınırları içerisinde, köyün 4 km batısında Banazözü Mevkii'nde, doğu-batı yönünde uzanan asfalt köy yolunun yaklaşık 150 m güneyinde olup 39° 59.595' K 36° 51.637' D coğrafi konumdadır. Tümülüs, kuzeydeki düzlüğe doğru uzanan yamaçta, doğal bir yükselti üzerine toprak yığılarak oluşturulmuştur. Anıt mezar, 25 m çapındadır ve korunan yüksekliği 4 m. dir. Yaklaşık 100 m kuzeydoğusunda bir çeşme yer almaktadır. Tümülüs üzerinde çok sayıda kaçak kazı çukuru görülmektedir. Mezar odasına ait kalıntılar yüzeyde görülmediğinden, mezar odasının tahrip edilip edilmediği anlaşılamamıştır. Tümülüs'ün Helenistik Dönem ya da Roma Devri'ne tarihlendiği tahmin edilmektedir. Höyük: Sivas İli, Merkez İlçe'ye bağlı Gazi Köyü'nün 4 km batısında, Banazözü Mevkii'nde, Hantepesi Tümülüsü'nün yaklaşık 1 km kuzeyinde ve 40° 00' 26.52'' K 36° 51' 16.11'' D coğrafi konumda yer almaktadır. Geniş ve yayvan höyük yaklaşık 150 m. çapında ve 6-7 m. yüksekliktedir. Etrafı yüksek tepelerle çevrili, doğu-batı yönünde uzanan bir düzlükte konumlanan höyüğün doğusundan Yıldız Irmağı (yerel Hasamar Deresi) geçmektedir. Yerleşme, kuzeye açılan dar vadi üzerindedir. Tümüyle tarla olarak sürüldüğünden yayvanlaşmıştır. Güneydoğu yamaçları, olasılıkla dozer kepçesi marifetiyle düz bir tarla haline getirilerek tahrip edilmiştir. Yüzeyden toplanan seramik malzeme; Kalkolitik, Eski Tunç, Orta Tunç, Geç Tunç Çağı, Demir Çağı, Roma ve Ortaçağ yerleşmelerinin varlığını ortaya koymaktadır. Yamaç yerleşmesi: Sivas İli, Merkez İlçe'ye bağlı Gazi Köyü'nün 4 km batısında, Banazözü Mevkii'nde, Hantepesi Höyüğü'nün yaklaşık 2 km güneyinde, Hantepesi Tümülüsü'nün ise yaklaşık 700 m güneybatısında ve 39° 59' 10.30'' K 36° 50' 50.61'' D coğrafi konumdadır. Yerleşme, ovayı güneyden sınırlandıran tepelerin kuzey yamacı üzerine kurulmuştur. Yerleşmenin batısından günümüzde kurumuş olan küçük bir su yatağı geçmektedir. Yerleşme tarım arazisi olarak kullanılmaktadır. Yüzey malzemesi Helenistik ve Roma Devri'ne tarihlenmektedir.
Tescil Kararı 02.03.2000-2538
Yayın Dizini Tümülüs: - Ökse, A.T., "Sivas İli 1999 Yüzey Araştırması", XVIII. Araştırma Sonuçları, Cilt II: 89-1