­ HANDERE KÖPRÜSÜ | Kültür Portalı

HANDERE KÖPRÜSÜ - Sivas

Mah. Köy - Mevkii Handere Köyü
Adres Handere Köyü- DİVRİĞİ
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Karayolları Genel Müdürlüğü
Yapım Tarihi 13. YY
Vakfiye
Genel Tanım Divriği, Selimoğlu Kömür Ocakları stabilize yolunun 35. km’sinde yolun 50. m’sinde, yolun 50 m ırmak istikametinde iç kısmında bulunan tarihi Handere Köprüsü, sivri kemerleri muntazam kesme, diğer tarafları moloz taş örgülü, merdivenli köprünün sivri büyük kemeri yerinde küçük sivri kemerli boşaltma gözü de bulunmaktadır.
Yapılan Onarımlar Köprü; Mengücekoğullarından günümüze kadar hiçbir onarım görmemiştir.
Ayrıntılı Tanımı Erken dönem Anadolu Türk Köprüsü olan “Handere Köprüsü” yalnızca insan ve hayvanların kullanabildiği sivri yüksek kemer üzeri basamaklı bir köprüdür. Kuzey-güney istikametinde Livanlı Çayı üzerinde kurulmuş köprünün boşaltma gözü ve asıl gözünün sivri kemerleri muntazam kesme taş, diğer kısımları moloz taş örgülüdür. Divriği’de Mengücekoğulları zamanında (13. YY) yapıldığı tahmin edilen köprü ayakta olmasına rağmen birçok kısmı tahrip olmuş durumdadır.
Orjinal Kullanım Köprü
Tescil Kararı 19.06.1989-432
Yayın Dizini 1- Divriği Mencücekoğulları, Necdet Sakaoğlu’nun bu kitabında hiç konusu geçmeyen köprünün yalnızca

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1935    Eklenme Tarihi : 01 Mart 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 04 Haziran 2014 Çarşamba