­ HANÇERLİ FATMA SULTAN CAMİ | Kültür Portalı

Hançerli Fatma Sultan Cami - Bursa

Adres Kurşunlu Beldesi/İnegöl/Bursa
Yaptıran Hançerli Fatma Sultan
Kitabe Yok
Vakfiye Yok
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kurşunlu beldesinde tarihsel cami. Yazıtı yoktur; Vakıflar Genel Müdürlüğü kayıtlarında bu adla geçmekte ise de, yerel halk arasında (İmaret Camisi) adıyla anılmaktadır. “Yukarı Cami” veya “Yıldırım Camisi” adlarıyla da tanımlandığı olmuştur. Cami, Hanzade Hançerli Fatma Sultan’ ın 939 H. (1533) tarihli vakfiyesinde sayılmaktadır. Cami, kuzey-güney doğrultusunda, giriş ve asıl ibadet mekanlarıyla, giriş bölümüne doğu ve batıda bitişik yan mekanlarından oluşmaktadır. İbadet mekanı kare planlı olup pandantiflerle geçilen kubbe ile örtülüdür. Güney duvarı ekseninde beş cepheli bir mihrap nişi ile, bunun iki yanında birer dikdörtgen birer niş ve batı köşede minber yer almaktadır. Doğu ve batı duvarlarında eksenin iki yanında birer pencere, kuzeyde bir mahfil yer alır. Kesme taş örgülü kübik kaideli, tuğla örgülü silindirik gövdeli ve tek şerefeli minare, kuzeybatıdadır. Şerefe altı beş sıra testere dişi ile bezelidir.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1815    Eklenme Tarihi : 17 Mayıs 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 17 Mayıs 2013 Cuma