­ HAMSİLOS KOYU (I. DERECE DOĞAL SİT) | Kültür Portalı

Hamsilos Koyu (I. Derece Doğal Sit) - Sinop

Adı Hamsilos Koyu (I. Derece Doğal Sit)
Mah. Köy - Mevkii Abalı Köyü
Adres Merkez/SİNOP
Vakfiye
Genel Tanım Akliman’ın 500 metre kuzeyinde yer alan ters L şeklindeki bu ince uzun liman, şeklinden de anlaşılacağı gibi, Deveci dere adlı 4250 metre uzunluktaki bir mevsimlik dere vadisinin deniz istilasına uğramış aşağı bölümünü oluşturmaktadır. Birçok yayında, İskandinavya’daki fiyortlara benzerliğinden dolayı, Hamsilos Limanının bir fiyort olduğu belirtilmektedir. Ancak Hamsilos Limanı görünüş itibariyle fiyorda benzemekle birlikte bir fiyort değildir. Hamsilos Limanı, Deveci Dere vadisinin daha derin kazılmış bölümlerinin denizin yükselmesi sonucunda boğularak limana dönüşmesi ile oluşmuş bir yer şeklidir. Hamsilos Limanının güneydoğusunda, volkanik kayaçlar içerisinde gelişmiş sarp falez içerisinde yer alan bir kırık hattında açılmış büyük bir mağara bulunmaktadır.
Ayrıntılı Tanımı -
Tescil Kararı Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu-21.11.1991/1198
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 927    Eklenme Tarihi : 03 Mart 2013 Pazar    Güncellenme Tarihi : 03 Mart 2013 Pazar