­ HAMİDİYE (MÜSELLİM) ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

Hamidiye (Müsellim) Çeşmesi - Bursa

Adı Hamidiye (Müsellim) Çeşmesi
Mah. Köy - Mevkii Mollaarap Mahallesi
Adres Mollaarap Mahallesi 4. Vakıf Sokak Yıldırım/Bursa
Vakfiye -
Genel Tanım Çeşme, Maksem köprüsü’nün doğusunda, Hünkar Köşküne çıkarken yolun sağındadır.Sultan II. Abdülhamid'in tahta çıkışının 25. yıldönümü anısına yapılmıştır.
Yapılan Onarımlar 2003
Ayrıntılı Tanımı Çeşme, Maksem köprüsü’nün doğusunda, Hünkar Köşküne çıkarken yolun sağındadır. Çeşmenin cephesi kuzeye ovaya doğrudur. Çeşmede ayna veya aynı taşı diye bir şey kalmamış; hepsi sökülmüş ve yok olmuştur. Çeşmenin arka dip duvarında, küçük bir iç hacim daha olup, bunun arka duvarında isale edilen suyun künk izleri iki sıra halinde hala mevcuttur. Çeşmeden 35-40 yıldır su akmamakta olup, pişmiş topraktan yapılmış su yolları, kırılmış, tahrip edilmiş durumdadır. Çeşmede malzeme olarak tuğla ve düzgün kesme mermer taş kullanılmış. Çeşmenin alt yapısı tuğla örgü üzerine oluşturulmuş, ön cephede düzgün kesme mermer taşların kullanıldığı gözlenmektedir. Çeşme, yuvarlak kemerli, üç yanı kapalı oluşuyla eyvanlı bir çeşmedir. Çeşme Yıldırım Belediyesi tarafından 2000 yılında aslına uygun olarak onarıldı.
Orjinal Kullanım Çeşme
Bugünkü Kullanımı Çeşme
Önerilen Kullanım Çeşme
Yayın Dizini GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE BURSA ÇEŞMELERİ/ ARİF SELÇUK ÖZER

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1966    Eklenme Tarihi : 19 Mart 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 23 Eylül 2014 Salı