­ HAMAM (GÜMÜŞLÜ) | Kültür Portalı

Hamam (Gümüşlü) - Amasya

Pafta 19 L III
Yapım Tarihi 14-15. yy.
Kitabe yok
Vakfiye yok
Genel Tanım Gümüşlü Mahallesi Ziya Paşa Bulvarı üzerinde Gümüşlü Caminin arkasında, ana caddenin sağında Kentsel Sit Alanı içerisinde kalmaktadır
Taşıyıcı Yapı C
Üst Yapı C
Dış Yapı C
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Temel Harfiyatı esnasında yüzeyden yaklaşık 130 cm derinlikte, 250-300 cm. uzunluğunda ve 100-110 cm kalınlıkta moloz ve kireç harcından örülmüş, iç yüzeyleri tuğla tozu kireç karışımı sıva ile sıvalı duvar kalıntıları görülmüştür. Kare planlı yapının dikdörtgen düzgün kesme taşların duvara diyagonal yerleştirerek kapı söveleri oluşturulduğu görülmüştür. Sıcaklık eyvanının doğu duvarında 115 cm genişliğinde pencere açıklığının bulunduğu, duvar izlerinden anlaşıldığına göre sıcaklık kısmının, merkezi kubbeli, dört eyvanlı, eyvanlar arasında ise dört adet köşe (halvet) mekanın bulunduğu anlaşılmıştır
Orjinal Kullanım Hamam