­ HALFETİH MİNARESİ | Kültür Portalı

HALFETİH MİNARESİ - Malatya

Mah. Köy - Mevkii Meydanbaşı
Adres Battalgazi
Pafta L40-B1
Yapım Tarihi 13. YY. (?)
Vakfiye
Genel Tanım Battalgazi İlçesi, Şahabiyye-i Kübra Medresesi’nin 50 m. güneydoğusuna düşer. Yöre halk tarafından “Hatem Hötün Dede” olarak tanımlanır. Tek bir minare halindedir.
Koruma Durumu 0
Taşıyıcı Yapı 0
Üst Yapı 0
Dış Yapı 0
Rutubet 0
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 2006 ve 2011 yıllarında Vakıflar Bölge Müdürlüğünce çevresinde çalışmalar gerçekleştirilmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Tamamı tuğla örgü olarak inşa edilmiş ve kendine özgü özelliği olan bir Selçuklu minaresidir. Yapım tekniği açısından Ulu Camii minaresi ile benzerlik gösterdiğinden, bu minarede Ulu Camii yapım tarihine yakın bir zamanda yapıldığı söylenebilir. Bu durumdan dolayı minarenin yapım tarihi XIII. yy. olarak tarihlenebilir.
Tescil Kararı 11.06.1977/A-610

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 906    Eklenme Tarihi : 04 Aralık 2015 Cuma    Güncellenme Tarihi : 30 Aralık 2015 Çarşamba