­ HAGİOS TRYPHANOS KİLİSESİ | Kültür Portalı

Hagios Tryphanos Kilisesi - Bursa

Mah. Köy - Mevkii Atatürk Caddesi
Adres Atatürk Caddesi Kumbaşı Sokak İznik/Bursa
Yapım Tarihi 11-13 YY.
Kültür Dönemi Roma
Vakfiye
Genel Tanım Bugün İznik’te çok Harap bir durumda olan kilisenin orijinal adı ve tarihçesi kesin aydınlatılamamıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Bugün İznik’te çok Harap bir durumda olan kilisenin orijinal adı ve tarihçesi kesin aydınlatılamamıştır. Plan tipi, malzeme ve duvar tekniği özelliklerine göre 11-13.yy. arasına tarihlendirilir. Bizans kaynaklarına göre İznik Devleti İmparatoru II.Theodoros kentte daha önce varolan Aziz Martin Tryphonos kilisesinin yeniden inşa edilmesini emretmiştir. Doğu-batı doğrultusunda dikdörtgen planlı, dört serbest destekli kapalı yunan haçı tipinde bir kilisedir. Duvarlar almaşık teknikte bir sıra moloz taş, iki dört sıra tuğla ile örülmüştür, sütun kalıntısı ve kaideler mermerdir. Yerdeki moloz arasında küçük cam mozaik parçaları, kilisenin eskiden mozaiklerle süslü olduğunu kanıtlar.
Orjinal Kullanım Kilise
Yayın Dizini BURSA ANSİKLOPEDİSİ-TÜRKİYE’DE VAKIF ABİDELERİ VE ESKİ ESERLER 1.2.3
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 1712    Eklenme Tarihi : 24 Mayıs 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 31 Temmuz 2013 Çarşamba