­ HACIBEY KONAĞI | Kültür Portalı

Hacıbey Konağı - Kırşehir

Mah. Köy - Mevkii Yenice Mahallesi
Adres Yenice Mah. Selgah Orta Sok. KIRŞEHİR
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Ahi Evran Üniversitesi
Yaptıran Mehmet DOĞU
Vakfiye
Genel Tanım AYRINTILI TANITIM : Hacıbey Konağı, orta sofalı,odaları balkon ve bahçeye açılan tarzda mimarisi ve süslemeleriyle Geleneksel Kırşehir Evinin tipik örneklerindendir. Kırşehir merkezinde günümüze kadar ayakta kalabilen birkaç yapıdan bir tanesidir. Dönemin özelliğini mimari olarak yansıtan tek konaktır. Kayseri Koruma Kurulunun 20/09/1991 gün ve 1105 sayılı kararı ile korunması gerekli sivil mimari örneği olarak tescil edilmiştir. Alt kat, kuzeydoğu oda tavanında ahşap çıtalar kullanılarak kuşaklar oluşturulmuştur. Bu odadaki kemerli şerbetlik de bir süsleme elamanıdır.Üst kat mabeynde abartılı bir tavan göbek süslemesi mevcuttur. Bu süsleme bitkisel motiflidir. Dış cephede taş kabartma ve kemer süslemeleri mevcuttur. Kabartmalı çiçek motifleri dönemin özelliğini yansıtır.Bu motif bugünün halılarına yansıyan motiflerdendir. Bugün iki katıda konut olarak kullanılmaktadır.
Üst Yapı C
Yapılan Onarımlar 2006 Yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Restore edilmiştir
Ayrıntılı Tanımı AYRINTILI TANITIM : Hacıbey Konağı, orta sofalı,odaları balkon ve bahçeye açılan tarzda mimarisi ve süslemeleriyle Geleneksel Kırşehir Evinin tipik örneklerindendir. Kırşehir merkezinde günümüze kadar ayakta kalabilen birkaç yapıdan bir tanesidir. Dönemin özelliğini mimari olarak yansıtan tek konaktır. Kayseri Koruma Kurulunun 20/09/1991 gün ve 1105 sayılı kararı ile korunması gerekli sivil mimari örneği olarak tescil edilmiştir. Alt kat, kuzeydoğu oda tavanında ahşap çıtalar kullanılarak kuşaklar oluşturulmuştur. Bu odadaki kemerli şerbetlik de bir süsleme elamanıdır.Üst kat mabeynde abartılı bir tavan göbek süslemesi mevcuttur. Bu süsleme bitkisel motiflidir. Dış cephede taş kabartma ve kemer süslemeleri mevcuttur. Kabartmalı çiçek motifleri dönemin özelliğini yansıtır.Bu motif bugünün halılarına yansıyan motiflerdendir. Bugün iki katıda konut olarak kullanılmaktadır.
Bugünkü Kullanımı Resmi Kurum
Önerilen Kullanım Müze