­ HACI TURHAN MESCİDİ | Kültür Portalı

Hacı Turhan Mescidi - Tokat

Yaptıran Haydar Bin Mehmed el-Hac Turhani
Yapım Tarihi H. 878- M.1478
Genel Tanım Mescit.
Yapılan Onarımlar Onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Tokat merkezde eski Kazancılar Çarşısı girişinde, Sultan Hamamı bahçesinde yer alan mescidin batı duvarındaki pencere üzerinde kitabesi yer alır. Kitabeye göre yapı, Haydar bin Mehmed el-Hacı Turhan tarafından H.878(M.1473) yılında inşa ettirilmiştir. 2009 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyonu yapılmıştır. Kare planlı mescit, basık kemerler üzerine oturan pandantif geçişli kubbeyle örtülüdür. Batı cephedeki kapıyla girilen yapının, batı ve güney cephelerinde pencereler yer alırken kuzey ve güney cepheleri sağırdır. Beden duvarları moloz taş; kemerler, pandantifler ve kubbe tuğla ile inşa edilmiş yapı, bugün kemer üzengi seviyesine kadar toprakla dolmuştur (Mercan-Ulu, 2003).