­ HACI İSMAİL (HACI İSHAK PAŞA)CAMİİ | Kültür Portalı

Hacı İsmail (Hacı İshak Paşa)Camii - Tokat

Yaptıran Hacı İsmail bin Hacı Ali
Yapım Tarihi H.880 - M.1475
Genel Tanım Cami
Yapılan Onarımlar Onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Zile ilçe merkezinde yer alan cami, giriş kapısı üzerinde yer alan kitabesine göre Hacı İsmail bin Hacı Ali tarafından H.880(M.1475-1476) tarihinde inşa ettirilmiştir. Kitabenin son satırında Seydi Ali ismiyle kitabeyi yazan ustanın da adı kaydedilmiştir. Doğu-batı doğrultulu boylamasına dikdörtgen planlı camiye doğu cephede yer alan kapıyla girilmektedir. Harim, duvar payeleri üzerine atılmış geniş bir kemerle iki bölüme ayrılmış ve her bölümün üzeri tromp geçişli kubbeyle örtülmüştür. Sekizgen kasnaklı kubbeler, dıştan oluklu kiremitle kaplanmıştır. Kuzey cephenin tümüyle sağır olduğu yapı, diğer cephelerde yer alan çift sıra düzenlenmiş pencerelerle aydınlatılmaktadır. Kuzeydoğu köşede yapının beden duvarları üzerinde silindirik gövdeli bir minare yükselmektedir. Moloz taş ve tuğla almaşık teknikle inşa edilmiş caminin beden duvarları bugün sıvanmış haldedir. Alt sıra pencereleri düzgün kesme taş söveli yapıda minarede tuğla kullanılmıştır (Gündoğdu V.D.2006).