­ HACI ÖZBEK CAMİ (MESCİDİ) | Kültür Portalı

Hacı Özbek Cami (Mescidi) - Bursa

Adı Hacı Özbek Cami (Mescidi)
Mah. Köy - Mevkii Eşrefzade Mahallesi
Adres Eşrefzade Mahallesi Kılıçaslan Caddesi İznik/Bursa
Yaptıran Hacı Özbek
Vakfiye Var
Genel Tanım İznik’te Kılıç Arslan Caddesi üzerindeki mescit, yazıtaşı ve kubbesi bulunan en eski Osmanlı mescididir. 1333-34 yıllarında Hacı Özbek Bin Muhammed tarafından yaptırılmıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı İznik’te Kılıç Arslan Caddesi üzerindeki mescit, yazıtaşı ve kubbesi bulunan en eski Osmanlı mescididir. 1333-34 yıllarında Hacı Özbek Bin Muhammed tarafından yaptırılmıştır. Batısındaki son cemaat yeri 1940’ta kuzeyine yeni bir son cemaat yeri eklenmiştir. Ana bina doğu-batı doğrultusunda dikdörtgen planlıdır. Kare planlı asıl ibadet yeri kubbe örtülüdür. Güney duvarında, eksende içe çıkıntılı ve köşeleri silmeli dikdörtgen bir mihrap nişi yer alır. Kuzey ve doğu duvarlarında, eksene simetrik ikişer pencere bulunmaktadır. Batı duvarında eksenin kuzeyindeki kapıdan son cemaat yerine çıkılır. Kuzey-güney doğrultusunda dikdörtgen planlı son cemaat yerinin yanları kapalıdır. Batısında iki sütun ve üç kemerli bir revakla dışarıya açılır. Kuzey bölümü beşik, güney bölümü ise aynalı tonozla örtülmüştür. Mescit içten sıvalıdır. Beden duvarları üç sıra tuğla ve bir sıra kesme taş ile örülmüş, taşlar arasına dikine tuğlalar yerleştirilmiştir. Kubbesi kiremit örtülüdür.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1152    Eklenme Tarihi : 20 Mayıs 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 05 Eylül 2014 Cuma