­ HACI MURADI VELİ TÜRBESİ | Kültür Portalı

HACI MURADI VELİ TÜRBESİ - Çankırı

Adı HACI MURADI VELİ TÜRBESİ
Mah. Köy - Mevkii Seydi Köyü / Eldivan
Adres Seydi Köyü / Eldivan / ÇANKIRI
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Köy Tüzel Kişiliği
Vakfiye -
Genel Tanım Yapı kare planlı bir mimariye sahiptir. Yaklaşık 1 m kalınlığında moloz taş temel ve subasman üzerine çatıya kadar yığma kerpiç olarak inşa edilmiş üstü piramidal bir çatı ile kapatılmıştır. Cami ve türbe kısmı olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Ana giriş kuzey cephedeki kapı ile sağlanmış, türbe girişleri ise cami içerisindeki kapı ile gerçekleştirilmiştir. Caminin doğu cephesinde yer alan türbe bölümü, üzeri kubbeli birbirine geçişli iki bölümden oluşmaktadır. İçinde Hacı Muradı Veli’ye ait bir sanduka ile üç sanduka daha bulunmaktadır. 12.yy.da Türkistan'dan gelerek önce Hicaz, Şam ve Urfa civarlarında en sonunda da Çankırı ve Tosya bölgesinde yerleşen Aliyülbükâ'nın oğludur. Seydi Köyünde metfundur. Babası Aliyülbükâ uzun müddet Halilürrahmanda kapıcılık yapmıştır. Halk arasında Aliyülbükâ'nın ve dolayısıyla oğlu Hacı Muradı Veli'nin soyunun Hazreti Ali'nin neslinden geldiği söylenmekte ise de son zamanlarda ele geçen ve Orta Kazasının Elmalı Köyünden Yusuf oğlu Hasan Doğan adındaki zat tarafından kopyası alınan bir şecereye göre Hacı Muradı Veli'nin 12. yy.da yaşadığı ve muhitinde İslamiyet’in yayılması için çalıştığı ve arzu edenleri tenvir ve irşat ettiği kaydolunmaktadır. Yine aynı şecerede sülâlesinin Hz. Ali mensubiyeti kayde¬dilmekte ise de bunun Aliyülbüka'nın uzun müddet Hicazda kalması ve Halilürrahmanda kapıcılık yapması dolayısıyla Peygamberimize ve Hz. Ali'ye mensubiyetini ileri sürmesinden ileri geldiği ve bundan Hz. Peygamberin hadisinin tesiri altında kalarak bu mensubiyeti ileri sür¬düğü tahmin edilmektedir.
Yapılan Onarımlar 1993
Ayrıntılı Tanımı Yapı kare planlı bir mimariye sahiptir. Yaklaşık 1 m kalınlığında moloz taş temel ve subasman üzerine çatıya kadar yığma kerpiç olarak inşa edilmiş üstü piramidal bir çatı ile kapatılmıştır. Cami ve türbe kısmı olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Ana giriş kuzey cephedeki kapı ile sağlanmış, türbe girişleri ise cami içerisindeki kapı ile gerçekleştirilmiştir. Caminin doğu cephesinde yer alan türbe bölümü, üzeri kubbeli birbirine geçişli iki bölümden oluşmaktadır. İçinde Hacı Muradı Veli’ye ait bir sanduka ile üç sanduka daha bulunmaktadır. 12.yy.da Türkistan'dan gelerek önce Hicaz, Şam ve Urfa civarlarında en sonunda da Çankırı ve Tosya bölgesinde yerleşen Aliyülbükâ'nın oğludur. Seydi Köyünde metfundur. Babası Aliyülbükâ uzun müddet Halilürrahmanda kapıcılık yapmıştır. Halk arasında Aliyülbükâ'nın ve dolayısıyla oğlu Hacı Muradı Veli'nin soyunun Hazreti Ali'nin neslinden geldiği söylenmekte ise de son zamanlarda ele geçen ve Orta Kazasının Elmalı Köyünden Yusuf oğlu Hasan Doğan adındaki zat tarafından kopyası alınan bir şecereye göre Hacı Muradı Veli'nin 12. yy.da yaşadığı ve muhitinde İslamiyet’in yayılması için çalıştığı ve arzu edenleri tenvir ve irşat ettiği kaydolunmaktadır. Yine aynı şecerede sülâlesinin Hz. Ali mensubiyeti kayde¬dilmekte ise de bunun Aliyülbüka'nın uzun müddet Hicazda kalması ve Halilürrahmanda kapıcılık yapması dolayısıyla Peygamberimize ve Hz. Ali'ye mensubiyetini ileri sürmesinden ileri geldiği ve bundan Hz. Peygamberin hadisinin tesiri altında kalarak bu mensubiyeti ileri sür¬düğü tahmin edilmektedir.
Orjinal Kullanım Türbe
Bugünkü Kullanımı Türbe