­ HACI MUARREM CAMİİ | Kültür Portalı

HACI MUARREM CAMİİ - Manisa

Adı HACI MUARREM CAMİİ
Mah. Köy - Mevkii ALTAY MAHALLESİ
Adres manisa / turgutlu
Vakfiye -
Genel Tanım Manisa İli, Turgutlu İlçesi, Altay Mahallesinde yer alan Hacı Muarrem Camii kareye yakın planlı, kırma çatısı marsilya kiremit örtülü bir yapıdır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Yapı farklı dönemlerde onarım geçirmiştir. Özellikle son cemaat mahllinin değiştiği kanatine varılmıştır. Yapı bakımlı durumdadır. Kapsamlı bir onarıma gidilmesi durumunda mevcut sıva altında yapının ilk durumuna ait izler çıkabileceği düşünülmektedir.
Ayrıntılı Tanımı Bulunduğu adanın köşesinde (A yoldaki köşelerden biri) bahçe içinde bulunmaktadır. Kuzey cephesinde yanlarda ikişer yuvarlak kemere önde ise ortadaki giriş kapısı daha dar, girişin iki yanında ise birer adet oldukça geniş yuvarlak kemerden oluşan Hacı Muarrem Camii bir son cemaat mahalli mevcuttur. Yapının 2 minaresi vardır. Bunlardan sağ yanında yer alanı eski muhtemelen ilk minaresidir. Minare sekizgen kasnaklı her sekizgen üzerinde yuvarlak kemerli bir nişin yer aldığı, silindirik gövdeli, şerefe altı kirpi saçaklı, konik külahlıdır. Diğer minare yakın tarihte beyaz taştan yapılmış yeni bir minaredir. Harim bölümü ortada göbeği olan ahşap bir tavanla örtülüdür. Harim mekanındaki tüm açıklıklar alttakiler büyük üstekiler küçük olmak üzere sivri kemerlidir. Harimin kuzeyinde yer alan kadınlar mahfili iki adet ahşap direk tarafından taşınan ahşap malzemelidir. Mahfilin ortasında yarım daire formlu bir balkon mevcuttur. Harimin içi bir insan boyu ahşap lambiri ile kaplıdır. Minber ahşap malzemelidir. Mihrap ise yarım daire formlu olup yuvarlak kemerlidir.
Tescil Kararı -