­ HACI MEMİŞ EVİ | Kültür Portalı

Hacı Memiş Evi - Isparta

Mah. Köy - Mevkii Mirahor Mahalle
Adres Mirahor Mahalle Mevkii Su Pompasının altındaki yolda Hacı Memiş Evi Aksu/ISPARTA
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Özel mülkiyet
Yapım Tarihi 19.yy
Vakfiye
Genel Tanım Ev kerpiç ve ahşap hatıllarla yapılmış.Kapalı hanaylı. hanay kısmı ahşap.Hanaylar güney ve kuzey yönlerde birer çıkma yapıyor. 19. yüzyılın son çeyreğinde yapıldığı tahmin edilen Türk mimarisinin ve Aksu İlçesine özgü geleneksel mimarinin yansıtıldığı sokak korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilmesi gerekmektedir
Taşıyıcı Yapı C
Yapılan Onarımlar Bilinen bir onarımı yok.
Ayrıntılı Tanımı Evin alt kısımları taş üst kısımları ise ahşaptır.Kuzey duvarı ise tamamen taştır.Hayat kısmı diğer Isparta evlerinde olduğu gibi su basmanı seviyesine kadar taş örgüdür.Kapalı hanaylı evler gurubuna girmektedir.Hanayın her iki tarafında birer baş oda yer alır.Diğer odalar daha içeride bir sıra halinde hanaya bakmaktadır Evin Müştemilat kısımları ikinci katta ve baş odaların yanlarında bulunan bir ahşap yol ile evin yan duvarında ayrı bir mekan halinde çıkıntı yapmaktadır.Eve ahşap bir merdivenle çıkılmaktadır.Evin ahşap kırma çatısı vardır. Üzeri ise kiremitle örtülüdür.Zemin katta bulunan kilerde ayrıca birer davlumbaz yer alır.Yine zemin katında zahirelerin saklandığı serpin tabir edilen depolar ve bu mekanların daha iç kısımlarında ise ayrı ve büyük bir mekan halinde hayvanların barındığı ahır kısmı yer alır. Hanayın dışarıya bakan cepheleri tamamen pencere ile kaplıdır.Alttaki merdivenle ikinci kattaki hanaya çıkılır. Evde bu merdiven karşılıklı birbirine bakar vaziyette çift olarak inşa edilmiştir. Kapalı hanay , evin sokağa bakan tüm cephesini kaplamakta olup baş odaların önünde de bir oda kadar büyük boşluk oluşturmaktadır. Hanaya bakan kapılar ahşap işçilikli olarak karşımıza çıkar.Hatta odaların iç kısımlarında gömme dolap kapakları, bunların hemen yanlarında yer alan nişler ve daha yukarıda “musandra” tabir edilen rafların alt kısımlarında da ahşap işçilikler görülür. Baş odaların giriş kısımları pahlıdır.Bu pahlı kısımların kapı üzerlerinde dışa doğru kavisli, üçgen ve ahşap çıkmalar dikkat çeker. Aksu İlçesi’nin ev mimarisini yansıtması açısından en azından bugünkü halini muhafaza etmesi uygun mütalaa edilmektedir
Orjinal Kullanım Konak
Bugünkü Kullanımı Konak