­ HACI MEHMET GÜLEK KONAĞI | Kültür Portalı

Hacı Mehmet Gülek Konağı - Adana

Adı Hacı Mehmet Gülek Konağı
Harita No 19 M III-19 M II
Mah. Köy - Mevkii Yeni Baraj Mahallesi
Adres Yeni Baraj Mahallesi Bülent Angın Bulvarı 1 Sokak Seyha/ADANA
Vakfiye
Genel Tanım Konak Eski Baraj mevkinde bir tepe üzerinde yer almaktadır. Zemin + bir katlı, tuğla kullanılarak inşa edilmiştir. Zemin katın tavanında taşıyıcı olarak çelik putreller kullanılmıştır. Zemin kat duvarının üst kısmında silmeler görülmektedir. Konak ortada boydan boya büyük bir salon ve iki tarafına sıralanmış odalardan oluşan bîr plana sahiptir. Üst katta iki tarafta balkonlar mevcuttur.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Taşınmaz zemin + bir kat yığma yapım tekniğinde inşa edilmiş, zemin katta oturma mekanları bulunmakta olup demir parmaklıklı ahşap bir merdiven ile ikinci kata çıkılmaktadır. Taban döşemesi karo-mozaik, üst kat ahşap döşeme tarzında yapılmış, Zemin kat tavan silme kotunda çelik putrel kirişler kullanılmış, üst katta cephede bulunan kemerli pencere ve kapılarla odalara ayrılan kapılar birbirine uydurulmuş, ön cephede güney, betonarme balkon, doğu cephesindeki balkon ile birleştirilmiş, alt katta arka cepheye ekleme bina yapılmış, onuj üstü de ikinci katta teras olarak kullanılmaktadır. Çatı ahşap, çinko üst örtülü kırma çatı tekniğinde gerçekleştirilmiştir. Zemin kat girişinde kemerli kapı ve iki yanında kemerli pencereler, pencere üstü demir işlemeli parmaklıklar putrel kiriş alt kotundan cephede devam ettirilen silme detayları, yatay demir parmaklıklı, ahşap kafesli giyotin pencereler taşınmazın en önemli unsurları olup içinde havuzu bulunan ağaçlıklı geniş bir bahçenin içinde yer almaktadır. GÜNÜMÜZDEKİ DURUM: Terk edilmiş olan yapı günümüze iyi durumda ulaşmıştır.