­ HACI İBRAHİM KAPLAN EVİ | Kültür Portalı

Hacı İbrahim Kaplan Evi - Denizli

Adres Yenice Mahallesi Kurlar Sokak No:36 Serinhisar İlçesi DENİZLİ
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Maliki
Yapım Tarihi 19. yy. sonu 20. yy. başı
Yapan Serinhisarlı Molla İbrahim Usta
Vakfiye
Genel Tanım Serinhisar İlçesi, Yenice Mahallesi, Kurlar Sokak, No: 36’da bulunan konut, miras nedeniyle ikiye bölünmüştür. Doğu-batı yönünde dış sofalı planda iki normal oda ve bir tırkas odasından oluşmaktadır.
Yapılan Onarımlar Miras nedeniyle ikiye bölündüğünden bu kapsamda müdahale görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Serinhisar İlçesi, Yenice Mahallesi, Kurlar Sokak, No: 36’da bulunan konut, miras nedeniyle ikiye bölünmüştür. Doğu-batı yönünde dış sofalı planda iki normal oda ve bir tırkas odasından oluşmaktadır. Dış sofanın kuzeyinde sıralanan odaların kuzeydoğu köşe odasının girişi pahlanmış köşeden sağlanmaktadır. Oda giriş kapıları bu evde de diğer evlerdeki gibi çarkıfelek kompozisyonlu, tablalı ahşap kapılar şeklindedir. Bu oda iç düzenlemesiyle baş oda niteliğindedir. Sayvantın tavanı ile baş odanın tavanı iç içe küçülen karelerden oluşan tekne tavan şeklindedir. Ayrıca evin zemin katından üst kata çıkış, sofanın güneyinde simetrik olarak tasarlanan iki ayrı merdiven ile sağlanmıştır. Evdeki ahşap işlerini Serinhisarlı Molla İbrahim Usta yapmıştır. 19.yy. sonu, 20.yy başlarına tarihlenen konut, özgün sivil mimarlık örneklerindendir.
Tescil Kararı Aydın KTVKBK'nun 25.06.2008 gün ve 1634 sayılı kararı

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1324    Eklenme Tarihi : 26 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 27 Haziran 2014 Cuma