­ GÜNEY ÇARŞI CAMİSİ | Kültür Portalı

Güney Çarşı Camisi - Denizli

Harita No 30L-1D
Mah. Köy - Mevkii Orta Mahalle
Adres Orta Mahalle Güney İlçesi DENİZLİ
Pafta 30L-1D
Genel Tanım Güney İlçesi, Orta Mahalle’deki Çarşı Camii; derinlemesine, tek mekânlı olup, üzeri düz tavanla kaplıdır.Üzeri kırma çatılı ve kiremitle örtülüdür.
Yapılan Onarımlar Çeşitli tarihlerde onarım yapıldığı tahmin edilmektedir.
Ayrıntılı Tanımı Güney İlçesi, Orta Mahalle’deki Çarşı Camii; derinlemesine, tek mekânlı olup, üzeri düz tavanla kaplıdır.Üzeri kırma çatılı ve kiremitle örtülüdür. Yapının ahşap tavanında sekizgen formlu ve içerisinde baklava dilimli iki adet süslemesi vardır. Yarım daire planlı ve içi süslemesiz olan mihrabın yanlarında silmeli payeler üzerine oturtulmuş çokgen süslemeli başlıklı ahşap çerçevesi mevcuttur. Yine mihrabın sağında ahşaptan ve geometrik geçmeli süslemesiz minberi vardır. Harimi doğu ve kuzey yönünde çevreleyen ahşap direkler üzerine mahfili mevcuttur. Yapının pencereleri dikdörtgen formlu ve ahşap doğramadır. Üst kattaki pencereler daha küçük boyutludur. Ayrıca alt katta yer alan pencerelerin demir korkulukları vardır. Harime açılan kapısı ay-yıldız süslemeli demir doğramadır. Yine güney duvar köşesine bitişik, sonradan yapılmış vaaz kürsüsü vardır. Yapıyı içten çevreleyen ahşap silmeleri vardır. Yapının sonradan temelden yaptırıldığını gösteren ve harime açılan kapının üzerinde yer alan 1935 tarihli ve Türkçe yazılı kitabesi vardır. Yapının hemen önünde yer alan ve bahçe duvarının içinde bulunan çokgen prizmal kaideli ve silindirik gövdeli tek şerefeli minaresi vardır. Kaidesinde yuvarlak kemerli nişler mevcuttur. Bahçesinde küçük ve yuvarlak basık kemerli abdest alma yeri bulunan yapının ayrıca küçük bir bahçesi vardır. Bahçesi demir parmaklıklı ve taş örgülü duvarla çevrelenmiş olup, içerisinde 3 adet ağaç mevcuttur.
Tescil Kararı Aydın KTVKBK'nun 28.06.2006 gün ve 256 sayılı kararı

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1553    Eklenme Tarihi : 24 Şubat 2013 Pazar    Güncellenme Tarihi : 17 Haziran 2014 Salı