­ GÜNDOĞDU 2 NOLU ÇEŞME | Kültür Portalı

Gündoğdu 2 Nolu Çeşme - Kocaeli

Harita No .
Mah. Köy - Mevkii Gündoğdu
Adres Gündoğdu mahallesi-İzmit
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Şahıs
Vakfiye Var
Genel Tanım Tek yüzlü duvar çeşmesi olarak tasarlanmış olan çeşme tuğlalar arası harçla örülü yuvarlak kemerlidir. Kemerin nişi bulunmamaktadır.
Yapılan Onarımlar .
Ayrıntılı Tanımı Aynı taşla yuvarlak tuğla kemerin arasında boyutları birbirinden farklı olan taşlar düzensiz olarak yerleştirilmiştir.Ayna taşının iki yanında taş yuvaları bulunmaktadır. Sağda bulunan taş yuvasının üstünde eski Yunan alfabesiyle ve alt köşelerinde rozet süslemeleriyle mermer kitabe aynı taş yuvasının altında da dikdörtgen bir mermer blok bulunmaktadır. Ayna taşında bir lüle bulunmakta bu bölümden sonrası zemin kotunun altında kalmaktadır. Çeşmenin arkasında haznesi bulunmaktadır. Yapı gurubu iki gruptur.
Tescil Kararı K.T.V.K.Y.K.nun 12.01.2010Tarih ve 1259 Sayılı kararı ile tescil edilmiştir.