­ GÜMÜŞGÜN TREN İSTASYONU | Kültür Portalı

Gümüşgün Tren İstasyonu - Isparta

Harita No ISPARTA M24-b2
Mah. Köy - Mevkii Gümüşgün
Adres Gönen
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş T.C.D.D.
Vakfiye
Genel Tanım İzmir-Aydın hattı kapsamında İngilizlerce yaptırılmıştır. İstasyon Yapısı, ambar, lojman, su deposu, gazhane ve tuvalet yapılarından oluşan bir kompleks halindedir.
Yapılan Onarımlar Eski lojman yapısı terk edilerek yeni bir lojman binası yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı 1911 yılında İngilizlerce yapılmış olan Gümüşgün istasyonu; İstasyon yapısı, ambar, lojman, su deposu, gazhane ve tuvalet yapılarından ibarettir. Ana istasyon binasının bir kısmı tek, bir kısmı iki katlıdır. İki katlı bölümün üst katı misafirhane şeklinde tasarlanmıştır. Alt katta ise bekleme salonu, gişe, büro odaları gibi hizmet birimleri bulunmaktadır. Yapının ön kısmında (peron) üstü kiremit örtülü ahşap strüktürlü bir sundurma bulunmaktadır. Yapı taş yığma teknikte inşa edilmiştir. Dış cephede su basman kotu üzerinden itibaren taş duvar görülmektedir ve bu taş duvar arasında dört sıra tuğla hatıl yapının etrafını dönmektedir. Ayrıca saçaklar da tuğladır. Kapı ve pencerelerin tamamı dikdörtgen formdadır. Ve çevrelerinde söve dönmektedir. Bu sövelerin üzerinde de basık kemer formunda tuğla söveler yer almaktadır. Yapı her iki kotunda da beşik çatı ile örtülüdür, beşik çatı üzerinde marsilya tipi kiremit ile kaplanmıştır. Ayrıca bodrum katı da vardır. İstasyon yapısının hemen karşısında rayların diğer tarafında ambar yapısı bulunmaktadır. Bu yapıda istasyon yapısının dış görünüşüne uyumlu taş duvar ve tuğla hatıllıdır. Beşik çatılıdır. Büyük tek bir mekanın yanında yapının bir ucunda iki katlı bir büro vardır. İçinden bir ray hattı geçmektedir. Lojman yapısı da istasyon binası ile aynı mimariyi göstermektedir.
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı ANTALYA KÜL. VE TAB. VAR. KOR. KUR.NUN 11/11/2003 Gün ve 6098 Sayılı Kararıyla Tesciline.
Ekler Rapor, Fotoğraf, Harita