­ GÜDÜK MİNARE | Kültür Portalı

GÜDÜK MİNARE - Sivas

Mah. Köy - Mevkii Güdük Minare Mahallesi
Adres Güdük Minare Mahallesi SİVAS
Yaptıran Seyit Hasan Bey
Yapım Tarihi 1347, H.748
Vakfiye
Genel Tanım Basık bir minareye benzediği için halk arasında ismi Güdük Minaredir. Türbe kare şeklinde olup 100 m² lik bir alan üzerinde yapılmıştır. Yapımında kesme taş ve tuğla kullanılmıştır. Gövdesi yuvarlaktır. Ziyaret hücresinin kuzeyinde kapısı diğer yönlerde birer penceresi vardır. Beylikler Dönemi mimarisinin önemli örneklerinden biri olan yapının çatısı tuğla ile örtülüdür.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 1963, 1998, 2006 yıllarında onarım görmüştür. 2006 onarımında kaidedeki yonu taşı yüzeylerindeki çatlaklar giderilmiş, türbenin bozuk olan tuğlaları itina ile sökülerek orijinaline uyumlu şekilde yeniden örülmüştür. Türbenin külahı kurşun kaplanmış, tuğla ve taş yüzeyler temizlenmiş ve çevre düzenlemesi parsel sınırları çerçevesinde yapılarak, duvar ile koruma altına alınmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Selçuklu Devletinin parçalanmasından sonra kurulan beylikler içerisinde Eratna Beyliği merkezi Sivas olmak üzere kurulmuştur. Bu eser bu devre aittir. Türbe üç kısımdır: I. Kriptah. 2. Ziyaret yeri. 3. Örtü sistemi. Türbe kriptesi sivri tonozla örtülü haç planlı bir hücredir. Üç tarafında birer dar pencere vardır. Türbe içinde iri ve yüksek kabartma rozetler bulunur. Üzerleri geometrik ve nebati motiflerle süslenmiştir. Pandantifler üç katlı bir kasnağa oradan da silindirik yüksek tanbura geçilir. Siyah mermerden mezar sandukaları burada bulunur. Çatı örtüsü tuğladır. Türbenin kare şekilli kesme taştan yapılmış alt kısmından sonra üzerinde silindirik tuğla ve çini işlemeli silindirik gövdesi bulunur. Hali hazırda bakımlı ve sağlamdır.
Orjinal Kullanım Türbe
Bugünkü Kullanımı Türbe