­ GÖL KAPI | Kültür Portalı

Göl Kapı - Bursa

Harita No 30L IIIa-b-c-d
Mah. Köy - Mevkii Kılıçaslan Caddesi
Adres Kılıçaslan Caddesi İznik/Bursa
Kültür Dönemi Roma
Vakfiye
Genel Tanım Kentin batısındadır. Lefke Kapısından devam eden ana caddenin sonunda, Göl Kapısı bulunmaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kentin batısındadır. Lefke Kapısından devam eden ana caddenin sonunda, Göl Kapısı bulunmakla beraber, bugün bu kapıdan hiçbir iz yoktur. Sağ tarafındaki kulenin yarısı ayakta, Sol taraftakinin ise sadece temeli bellidir. Bu kısmın görünüşü daha çok sur duvarlarının yıkılması ile meydana gelmiş açıklık biçimindedir. Kapı kulesi olarak bilinen kulenin dış kaplaması 32 x 30 x 3 cm. tuğlalardan, iç kısmı ise Horasan harcı ve birbiri üzerine yığılmış moloz taşlardan meydana gelmiştir. Surların iç yüzeyinde duvarlar 1.80 m. ilk moloz taş duvarlar arası dört sıra tuğla hatıllıdır. Kaynaklara göre 4,95 m. uzunluğunda ve 0,90 metre yüksekliğindeki bir arşitrav üzerinde aşağıdaki yazıtın bulunduğu bilinir. “Dindar, bahtiyar ve muhteşem imparator, prokonsül büyük rahip, konsül, vatan babası Caesar Marcus Aurellus Cladius tribün iktidarının ikinci yılında şöhretli elçi ve imparatorun varisi Vellius Macrinus, ile şöhretli hukukçu Sallius Antonius’un gözetimi altında ünlü İznik kentinin surları onartılmıştır.
Orjinal Kullanım Sur
Bugünkü Kullanımı Anıt
Önerilen Kullanım Anıt
Yayın Dizini BURSA ANSİKLOPEDİSİ-TÜRKİYE’DE VAKIF ABİDELERİ VE ESKİ ESERLER 1.2.3

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2695    Eklenme Tarihi : 28 Mayıs 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 30 Temmuz 2013 Salı