­ GÖKDERE MEDRESESİ | Kültür Portalı

Gökdere Medresesi - Bursa

Mah. Köy - Mevkii Kayhan Mahallesi
Adres Kayhan Mahallesi Kayhan Caddesi Osmangazi/Bursa
Yaptıran Paşa Çelebi
Yapım Tarihi 15 YY.
Vakfiye -
Genel Tanım Medrese, Paşa Çelebi tarafından yaptırılmıştır. Hayatı hakkında yeterli bilgiye sahip olamadığımız bu kişinin II. Bayezıd döneminin müderrislerinden Zeyrek Zade Paşa Çelebi olması muhtemel görünmektedir.
Yapılan Onarımlar 1608,1629,1906,2006
Ayrıntılı Tanımı Medrese, Paşa Çelebi tarafından yaptırılmıştır. Hayatı hakkında yeterli bilgiye sahip olamadığımız bu kişinin II. Bayezıd döneminin müderrislerinden Zeyrek Zade Paşa Çelebi olması muhtemel görünmektedir. Gökdere Medresesinin yakınında bulunan Kayhan Medresesi yıkıldıktan sonra yanlış olarak Kayhan Medresesi de denilmiştir. Kökeni vakıf olmasına karşın, Bursa’daki özel mülkiyete satılmış onlarca yapıdan biri olan medresenin kamulaştırma işlemlerine 2004 yılı başında başlanmış, mülk sahibinin de konuya olumlu yaklaşması ile birlikte, işlemler kısa sürede sonuçlandırılmıştır. Medreseye ait rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri hazırlanarak, 2005 yılı başlarında Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'na onaylattırılmıştır. Projelerin onayını müteakip uygulama ihalesi sapılarak hızlı bir şekilde aslına uygun olarak restore edilen yapının restorasyonu 2006 yılında Osmangazi Belediyesi tarafından tamamlanmıştır. Gökdere Medresesi, günümüzde tasavvuf müziği ve sanatsal faaliyetleri ile oldukça hareketi bir yapıdadır, Sürekli düzenlenen konserlerle tüm sanat çalışmalarından herkesin istifade etmesi sağlanmıştır.
Orjinal Kullanım Medrese
Bugünkü Kullanımı Kültür Merkezi
Önerilen Kullanım Kültür Merkezi
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986 ve 04.05.1991/1730

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3515    Eklenme Tarihi : 08 Nisan 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 22 Eylül 2014 Pazartesi