­ GERAMON KİLİSESİ | Kültür Portalı

GERAMON KİLİSESİ - Şırnak

Adı GERAMON KİLİSESİ
Mah. Köy - Mevkii Andaç Köyü Yarma Mahallesi
Adres Uludere / Andaç Köyü Yarma Mahallesi
Vakfiye -
Genel Tanım Kilisenin bulunduğu Andaç köyüne bağlı Yarma Mahallesi eski bir Nasturi yerleşmesi olup, asıl adı Geramon’dur. Irak sınırına çok yakın Hakkâri –Şırnak karayolunun 3 km içerisinde bulunan Andaç’dan bir km uzaklıktadır. Kuzeyden güneye eğimli bir arazi üzerine kurulmuş olan kilisenin güneyinde meydan, kuzey ve batı taraflarında bahçe, doğusunda yol bulunmaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Andaç köyünün Yarma Mahallesinde yer alan kilise bir Nasturi kilisesidir. Buranın eski adı Geramon’dur. Bu nedenle kilise Geramon Kilisesi olarak adlandırılmıştır. Güneyde dışa açılan giriş kapısının olduğu mekan doğu-batı yönünde uzanan beşik tonoz örtülüdür. Burası da katlıdır. Buradan diğer bir kapıyla ikinci mekana geçilmektedir. Burası da doğu-batı ekseninde dikdörtgen planlı ve beşik tonoz örtülüdür. Kuzey duvarına peş peşe sıralanan sivri kemerli girintiler açmıştır. Üçüncü kısmı, kilisenin asıl ibadet mekanı olup sahın oluşturmaktadır. Bunun doğusunda kanki yer almaktadır. Burası doğu batı yönünde dikdörtgen ve beşik tonoz örtülüdür. Doğu duvarı ortasındaki basık kemerli açıklık, kankiye açılan tören kapısıdır. Kilisenin güneye bakan dış cephesinde kemerli açıklık ve iki katlı girintiler bulunmaktadır. Bunlar dışında kilise cepheleri yalın tutulmuştur. Tamamında taş malzeme kullanılmıştır. Sağlam kalmış olan yapı bölgedeki Nasturi kiliselerinin önemli yapılarından biridir. Eser tescilli olup restore edilmelidir.
Orjinal Kullanım Kilise
Önerilen Kullanım Kilise