­ GAZİLER KÖYÜ CAMİİ | Kültür Portalı

GAZİLER KÖYÜ CAMİİ - Çankırı

Mah. Köy - Mevkii Gaziler Köyü / Ilgaz
Adres Gaziler Köyü / Ilgaz/ÇANKIRI
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Köy Tüzel Kişiliği
Yapım Tarihi H.1329 / M.1905
Vakfiye -
Genel Tanım Boyuna dikdörtgen planlı, kubbeli, kesme taş kemerli kapı ve pencereleri olan, duvarlarında ve kubbede bol süsleme bulunan bir camidir. Eğimli arazi üzerinde yer alan boyuna dikdörtgen planlı caminin kuzeyindeki kısa merdivenle son cemaat mahalline çıkılmaktadır. Kuzeyde üç tarafı açık, ortasında süsleme göbeği olan ahşap saçaklı son cemaat mahalli bulunmaktadır. Kuzey cephenin tam ortasında kesme taştan, kemerli cümle kapısı vardır. Kapının iki yanında ve üstünde kesme taştan, kemerli pencereler bulunur. Cümle kapısının kilit taşı kabartma bezemelidir. Kapının ve pencerelerin kilit taşları kemerden biraz dışa çıkıntılıdır. Cümle kapısının üstünde ortada yer alan pencerenin alt kenarında kademeli silmelerden oluşan taş korniş yer alır. Caminin beden duvarları saçak hizasına kadar moloz taş, duvar köşeleri ve pencere kenarları kesme taştır.
Yapılan Onarımlar 1962 yılında minare yapılmıştır
Ayrıntılı Tanımı Boyuna dikdörtgen planlı, kubbeli, kesme taş kemerli kapı ve pencereleri olan, duvarlarında ve kubbede bol süsleme bulunan bir camidir. Eğimli arazi üzerinde yer alan boyuna dikdörtgen planlı caminin kuzeyindeki kısa merdivenle son cemaat mahalline çıkılmaktadır. Kuzeyde üç tarafı açık, ortasında süsleme göbeği olan ahşap saçaklı son cemaat mahalli bulunmaktadır. Kuzey cephenin tam ortasında kesme taştan, kemerli cümle kapısı vardır. Kapının iki yanında ve üstünde kesme taştan, kemerli pencereler bulunur. Cümle kapısının kilit taşı kabartma bezemelidir. Kapının ve pencerelerin kilit taşları kemerden biraz dışa çıkıntılıdır. Cümle kapısının üstünde ortada yer alan pencerenin alt kenarında kademeli silmelerden oluşan taş korniş yer alır. Caminin beden duvarları saçak hizasına kadar moloz taş, duvar köşeleri ve pencere kenarları kesme taştır. Ortadaki sekizgen kasnak, kubbe ve kubbe geçişleri bağdadi olarak yapılmıştır. Kubbe üzeri kırma çatı ile kapatılmış olup Marsilya tipi kiremit ile örtülüdür. İç ve dış duvarlar yöresel kireç sıva ile sıvanmıştır. Kubbe kenarlarında yedi adet kemerli ahşap şebekeli ve vitraylı pencereler bulunmaktadır. Kubbe geçişleri tromplarla sağlanmıştır. Kubbe merkezi, pencere üstleri, duvarlar, kemer ve tromplar bitkisel ve geometrik, çeşitli renklerde motiflerle bezenmiştir. Kubbe eteğini Kur'an-ı Kerim'den ayet yazılı bordur dolanmaktadır. Ahşap kapı ile harime girilmektedir. Harimin doğu ve batı duvarlarında karşılıklı alçı şebekeli ve vitraylı kemerli pencereler vardır. Duvarlarda vazo içinde çiçek, gemi, karşılıklı sancak, güney duvarında mihrabın iki tarafında ayaklı saat resmedilmiştir. Minberi düz ahşaptandır. Mihrabı alçıdan ve yarım silindirik nişlidir. Mihrabın taç kısmında kabartma olarak yapılmış vazo ve bitkisel motifler vardır.Caminin kuzey batısında tek şerefeli, kesme taştan minaresi vardır. Minare 1962 yılında yapılmıştır. Caminin dış duvarında (mermer levhada), yeni yazılmış 1905 tarihi; iç güney duvarında ise 1329 H. (1913 M.) yer almaktadır.
Tescil Kararı 18.11.2005 - 1069

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2346    Eklenme Tarihi : 06 Şubat 2014 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 11 Şubat 2014 Salı