­ GAZİ MİHAL BEY CAMİİ | Kültür Portalı

GAZİ MİHAL BEY CAMİİ - Edirne

Adres Kapıkule yolu
Yaptıran Gazi Mihal Bey
Genel Tanım Kagir cami, ters 'T' planlı ve kubbe örtülüdür.
Yapılan Onarımlar 1997 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Edirne’de II. Murad döneminde inşa edilen tabhaneli/zaviyeli Camilerden Gazi Mihal Camii’nde tabhaneler sofadan soyutlanmış ve biri sofaya, diğeri dışarı açılan ikişer kapıyla donatılmıştır. Bu da söz konusu yapı tipinde tabhane birimlerinin giderek asıl Camiden bağımsız olarak kullanılmaya başlandığını gösterir. Kayda değer başka bir özellik de, kıble yönündeki sivri beşik tonozlu eyvanın cephede, bazilikaları hatırlatan üçgen bir alınlık (fronton) meydana getirmesidir. Eski fotoğraflarda son cemaat yerinin önünde, ahşap direklere oturan çatılı (sakıflı) bir sundurmanın bulunduğu görülür. Son cemaat yeri revakının payelerinde gözlenen konsollar ve daha önde yer alan kaideler, E.Hakkı Ayverdi tarafından geç tarihli bir ek olarak değerlendirilen bu sundurmanın, ilk yapıdan kalma olabileceğini düşündürür. Gelecekte, eğer söz konusu sundurma Camiyle çağdaş ise, Koca Sinan tarafından icat edildiği kabul edilen çift son cemaat yerinin ilk olarak Gazi Mihal Camii’nde denendiği kabul etmek gerekecektir.
Tescil Kararı E.K.T.V.K.B. Kurulu'nun 04.07.2003 tarih ve 7697 sayılı kararı.