­ GAR BİNASI VE TESİSLERİ | Kültür Portalı

Gar Binası ve Tesisleri - Uşak

Adı Gar Binası ve Tesisleri
Adres İstasyon Mahallesi
Vakfiye
Genel Tanım İlimiz 1867 yılında demiryoluna kavuşmuş olup, sınırları içinde kalan 147 kilometrelik hat üzerinde on adet istasyon bulunmaktadır. Uşak İstasyon Binası, Fransızlar tarafından 1898 yılında Alaşehir-Afyon demiryolunun devamı şeklinde yapılmıştır. Taş malzeme ile inşa edilen binalar, oldukça sağlam ve bakımlı durumdadır. Ahşap beşik çatılı ve marsilya kiremit ile örtülüdürler. Uşak’taki marsilya kiremit örtülü ilk binalardandır. Gar binası iki katlı bir ana bölümle, yanlarda tek katlı, teras çatılı birer bölümden oluşmuştur. Kat ayrımında bir silme vardır. Yapıların köşelerinde kesme taştan girintili çıkıntılı düzenleme yapılmıştır. Pencere ve kapı açıklıkları taş sövelerle çevrili olup, basık kemerlidir.
Ayrıntılı Tanımı -