­ FİKRET YILDIZ EVİ | Kültür Portalı

FİKRET YILDIZ EVİ - Sivas

Mah. Köy - Mevkii Ketençayır Mah.
Adres Gürün Merkez Edip Başer Cad. No:22
Pafta K38c 01d
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Fikret YILDIZ
Vakfiye
Genel Tanım Sivas İli, Gürün İlçesi, Ketençayır Mahallesi’nde bulunan, tescilli ve geleneksel yapıların sokak sağlıklaştırma projesi kapsamında belirlenen korunma alanı içersinde kalan ev zemin + 1 katlı olup ahşap karkas arası kerpiç malzeme ile inşa edilmiş kırma çatı ile örtülmüştür.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Muhtelif olarak çeşitli dönemlerde onarım geçirmiş ve orijinal mimarisinde bozulmalar meydana gelmiştir. Zemin katına sonradan kapı açılarak dükkân haline getirilmiştir. Yerler şap üzeri PVC ile tavanlar ise renkli duralitle kaplanmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Evin sokağa bakan cephesi simetrik çift cumbalıdır. Bu cephenin zemin katı sonradan açılarak dükkân yapılmıştır. Evin sol tarafında bulunan çift kanatlı ahşap kapıdan avluya girilmektedir. Avlu ve zemin katın avlu içinde kalan cephesi beton sıvalıdır. Üst kat pencereleri ahşap ve demir parmaklıdır. Evin diğer girişleri içerden iptal edilmiş eve arka cephedeki kapıdan girilmektedir. Yol katından aşağıda bulunan avludan betonarme merdivenlerle arka bahçeye geçilmektedir. Buradan tek kanatlı demir kapı ile hole girilir. Kapının üzerinde küçük bir aydınlık penceresi yer alır. Holün solunda mutfak sağında bir oda yer almaktadır. Holden bu holü dik kesen başka bir hole girilmektedir. İkinci holün solunda banyo ve tuvalet ile karşısında iki oda yer almaktadır. Yerler beton şap üzeri PVC kaplamalı tavanlar ise renkli duralitle kaplanmıştır. Odalarda ve kapılarda herhangi bir süsleme öğesi bulunmamaktadır. Bahçe duvarı kireç taşından olup balık kılçığı şeklinde örülmüştür.