­ FETHİYE TÜRBESİ | Kültür Portalı

FETHİYE TÜRBESİ - Çankırı

Adı FETHİYE TÜRBESİ
Mah. Köy - Mevkii Camikebir Mah. Yapraklı
Adres Camikebir Mah. Yapraklı/ÇANKIRI
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Yapraklı Belediyesi
Vakfiye -
Genel Tanım Yapı iki katlı ve kare planlıdır. Alt katta türbe, üst katta kütüphane yer alır, Türbenin üzeri doğu-batı doğrultusunda beşik tonozla örtülüdür. Türbe içinde Ahmet Efendi ve Ali Efendi olarak anılan şahısların mezarları bulunmaktadır. Üst katta yer alan kütüphanenin kuzey cephesindeki giriş kapısı kapalıdır. Kütüphaneye, güney cepheden bitişik eve açılan pencereden girilmektedir. Üzeri tromp geçişli tuğla kubbe ile örtülüdür. Kubbe dıştan sekizgen kasnaklı ve alaturka kiremit kaplıdır. Yapının duvarları moloz ve devşirme taşlarla örülmüştür.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Geçtiğimiz yıllarda Vakıflar Genel Müdürlüğünce etrafındaki yapılar kamulaştırılarak kaldırılmış ve yeni bir restorasyon ve çevre düzenlemesiyle ziyarete açılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Yapı iki katlı ve kare planlıdır. Alt katta türbe, üst katta kütüphane yer alır, Türbenin üzeri doğu-batı doğrultusunda beşik tonozla örtülüdür. Türbe içinde Ahmet Efendi ve Ali Efendi olarak anılan şahısların mezarları bulunmaktadır. Üst katta yer alan kütüphanenin kuzey cephesindeki giriş kapısı kapalıdır. Kütüphaneye, güney cepheden bitişik eve açılan pencereden girilmektedir. Üzeri tromp geçişli tuğla kubbe ile örtülüdür. Kubbe dıştan sekizgen kasnaklı ve alaturka kiremit kaplıdır. Yapının duvarları moloz ve devşirme taşlarla örülmüştür.
Orjinal Kullanım Türbe
Bugünkü Kullanımı Türbe
Önerilen Kullanım Türbe
Tescil Kararı 10.03.1973 - 7029

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2835    Eklenme Tarihi : 20 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 21 Şubat 2013 Perşembe