­ FATİH SULTAN MEHMET'İN OTAĞI KÖPRÜSÜ | Kültür Portalı

Fatih Sultan Mehmet'in Otağı köprüsü - Kocaeli

Mah. Köy - Mevkii Gebze
Adres Gebz
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş T.O.E ve Gebze Belediyesi
Yapım Tarihi 15.yy
Vakfiye
Genel Tanım Külliye,cami,hamam,kervansaray,imaret ve sübyan mektebinden oluşan bir topluluk iken günümüze cami,sübyan mektebinden bir bölüm kalmıştır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Körpü 183 yılında TOE'nin maddi desteği ile İzmit müzesi,İstanbul Rölöve ve Anıtlar Teknik Büro işbirliği ile restore edilerek düzenlenmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Köprü,çeşme,namazgah ve otağı yerinden meydana gelen alanın doğusundan bir dere geçmektedir.Köprü bu derenin üzerine,doğu-batı doğrultusunda kurulmuştur.Tek kemerli ve dikdörtgen şeklinde taşlardan yapılmıştır.Korkulukları kareye yakın taş plakalardan oluşmaktadır.Taşlar yontma taştır.At nalı biçiminde küçük bir köprüdür.
Orjinal Kullanım Köprü
Bugünkü Kullanımı Köprü
Önerilen Kullanım Köprü
Tescil Kararı İstanbul II'nolu K.T.V.B.K'nin 12.03.1991 tarih ve 2637 sayılı kararı ile tescil edilmiştir.