­ FATİH CAMİİ (KİLİSE) | Kültür Portalı

Fatih Camii (Kilise) - Bursa

Mah. Köy - Mevkii Zeytinbağı
Adres Zeytinbağı Mudanya/Bursa
Pafta 22FII
Genel Tanım -
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Mudanya İlçesi’ne bağlı Zeytinbağı bucağında kiliseden dönüştürülmüş cami. Günümüzde cami olarak kullanılan yapı, aslında Güney Marmara’daki en eski ve özgün Bizans kiliselerinden biridir. Kilise 720-730 yılları arasında yapılmış olan Kenolakkos Manastırı’na ait olup, XIX.yy. Aziz Stephanos’a adanmıştır. Yapının Türk dönemi tarihi XVI.yy. ait iki yazı belirtmektedir. Batı cephesinde, giriş kapısı hizasında yer alan beş satırlık metinden, kilisenin Hacı Hasan tarafından 1560-61 yılında onarım gördüğü ve Zeytinbağı’nın fethinden beri Fatih Camisi adıyla ibadete açıldığı anlaşılmaktadır. Doğu-batı doğrultusunda konuşlanan kilise, dört serbest destekli “Kapalı Yunan haçı” planlıdır. Naos, doğuda apsis, bema ve prothesis ile, batıda narteks ve açık bir avlu ile sınırlıdır. Beden duvarları moloz ve yer yer kesme taş ile ve düzgün tuğla örgülü, pencere ve hafifletme kemerleri tuğladır. Sütunlar, başlık ve impostlar, ayrıca pencere söve ve lentoları mermerdir. Kubbe kasnağında batı ve doğuda tuğla ile yapılmış güneş ve stilize başak motifleri yer alır. İçi, camiye çevrilişinden sonra tamamen sıvanmış ve özelliğini kaybetmiştir.
Orjinal Kullanım Kilise
Tescil Kararı 11.03.1983/14790 ve 20.06.1987/3366 ve 31.08.1990/1299
Yayın Dizini BURSA ANSİKLOPEDİSİ-TÜRKİYE’DE VAKIF ABİDELERİ VE ESKİ ESERLER 1.2.3

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3385    Eklenme Tarihi : 04 Haziran 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 05 Eylül 2014 Cuma