­ EZİNE PAZAR HANI | Kültür Portalı

Ezine Pazar Hanı - Amasya

Adı Ezine Pazar Hanı
Mah. Köy - Mevkii Ezine Pazar Beldesi
Adres Ezine Pazarı Amasya-Tokat Asfaltı Üzeri
Yaptıran Sultan Melike Mahperi Hatun
Vakfiye Var
Genel Tanım Amasya Tokat Devlet Karayolu kenarında bulunmaktadır. Uzun dikdörtgen planlı, tek katlı Selçuklu Dönemi hanlarındandır.
Yapılan Onarımlar 2007 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğünce restorasyonu yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Hana, batı cephe duvarında yer alan ahşap çift kanatlı bir kapıdan girilir. Yapı tamamen dikdörtgen bir plana sahiptir. Giriş kapısının üst kısmı düzgün kesme taşlardan olup, lentonun üzerinde bir onarım kitabesi, onun üzerinde ise dikdörtgen planlı bir penceresi mevcuttur. Diğer kısımlar normal taşlardan örülmüş olup güneyde dört adet üçgenimsi destek çıkıntısı yer almaktadır. Kuzeybatı köşesine hana bitişik olarak ahşap bir yapı eklenmiştir. Çatısı semerdamlı olup alaturka kiremitle örtülüdür. İç mekan iki sıra kemerli ve revakla üç sahına bölünmüştür. Kemerlerin tam karşısına isabet eden birer adet ocak veya niş mahiyetinde oyuklar mevcuttur.
Orjinal Kullanım Han
Önerilen Kullanım Han
Tescil Kararı A-2799
Yayın Dizini Tarih Dergisi, Cilt XV, s.20, İstanbul, 1965

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2215    Eklenme Tarihi : 30 Ocak 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 12 Mart 2013 Salı