­ EV | Kültür Portalı

Ev - Isparta

Yapım Tarihi 19. yüzyıl
Yapan Belli değil
Kitabe Bulunmuyor
Vakfiye Bulunmuyor
Genel Tanım İki katlı, Orta sofalı plan tipindedir. İkinci katında güneyde 3 oda, kuzeyde merdivenin her iki tarafında birer oda bulunuyor. Kırma çatılıdır. Çatısı kiremit kaplıdır
Yapılan Onarımlar ISPARTA
Ayrıntılı Tanımı Ev iki katlı evin ikinci katına ahşap bir merdivenle çıkılıyor. İkinci katta toplam 5 oda vardır. Odaların duvarları beyaz kireç sıva ile kaplanmıştır. Kapılar ahşap olup, yeni yapılmış ve verniklenmişlerdir. Evin aşağıdan tek giriş kapısı var. Ahşap olan tek giriş kapısının etrafı zencirek motifi biçiminde oyularak süsleme meydana getirilmiş. Ancak alçak olarak oyulduğu için pek belli değildir. İkinci katta merdivenin çıktığı kısımdaki boşluğun üzeri “Bursa Kemeri” şeklinde yapılmış. İkinci katta evin dışarıya çıkma yapan tarafı fevkani odalı. Bu odada bir davlumbaz ve ocak var. Odanın tavanında yedi kollu yıldız biçimli tavan göbeği var. Tavan göbeği iç içe yedi kollu yıldızlardan oluşuyor. Batıda hayat bölümü var. Hayat bölümüne evin zemin katından doğrudan girilebildiği gibi ,ayrıca kuzeyden bir girişi daha var. Dışarıdan girilen kapının üzeri ahşap ile örtülüp bu örtü yine ahşap sütunlarla desteklenerek girizgah haline getirilmiş. Hayat bölümünde iki oda yer alıyor.Bu odalar zahire saklamak içindir. Avluda bir de hayvanların sulanması amacıyla hatıl bulunuyor.
Orjinal Kullanım Konak
Bugünkü Kullanımı Konak
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı ANTALYA KÜL. VE TAB. VAR. KOR. KUR.NUN 06.05.2005 Tarih ve 420 Sayılı Kararıyla Tesciline
Ekler Rapor, Fotoğraf, Kroki