­ EV | Kültür Portalı

Ev - Isparta

Yapım Tarihi 19. yüzyıl
Yapan Belli değil
Kitabe Bulunmuyor
Vakfiye Bulunmuyor
Genel Tanım İki katlı, yukarıda 5 oda, aşağıda 3 oda vardır. Kapalı hanaylı ev tipi olup, kırma çatılıdır. Çatısı kiremit kaplıdır. Hanay kısmı tamamen ahşap, odaların bulunduğu kısım kerpiçtendir. Evin iç tarafı beyaz sıva ile sıvanmış olup, Hayat tabir edilen evin alt tarafı harçlı taş örgüden yapılmıştır.
Yapılan Onarımlar Binanın zemin katı tamirat görmüş.
Ayrıntılı Tanımı Kapalı olan hanayın bahçeye bakan cephesi tamamen pencere ile kaplı. Hanayın yapım malzemesi ahşap. İkinci kattaki 5 adet odanın kapısı bir sıra halinde, hanaya bakıyor. Odaların gömme dolaplarında,tavanlarında ve mahalli olarak “Musandra” tabir edilen bir insan boyundan daha yükseğe yapılan ve duvar boyunca uzanan ahşap rafların kenarlıkları ahşap işçiliklidir. Gömme dolaplar ve tavanlar çakma tekniğinde yapılmışlar. Evin ikinci katında ve doğu ucundaki odada bulunan bir dolap kapağının her iki tarafında palmet motifi vardır. Aynı odanın tavanı dikdörtgen çıta parçalarından balık sırtı biçimde desen oluşturularak kaplanmıştır. Bu dikdörtgen parçaların aralarında burgu motifli ince çıtalarla bordür oluşturulmuştur. Ancak bu odada tavan göbeği görülmüyor. Evin ikinci katına tahta bir merdivenle çıkılıyor. Ev subasmanı seviyesine kadar harçlı taş örgü ile inşa edilmiştir. İkinci katın batı ucunda bulunan odanın tavanında beş kollu yıldız biçimli tavan göbeği yapılmış. Ev kırma çatılı ve çatısı kiremitle örtülüdür. Zemin katında bulunan üç adet odanın birisinde zahire saklanıyor. Diğeri kiler olarak kullanılıyor. Üçüncüsü ve fevkani olanına da beş basamaklı taş bir merdivenle çıkılıyor. Bu odaya yerel tabirle “Ekmek Odası” adı veriliyor. Ekmek Odasında ekmek pişiriliyor. Zemin katın duvarları da beyaz kireç ile sıvanmıştır. Zemin katın kapılarında ve odaların içinde ahşap işçiliği görülmüyor. Hanay sokağa doğru çıkma yapıyor. Çıkmada üç penceresi vardır.
Orjinal Kullanım Konak
Bugünkü Kullanımı Konak
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı ANTALYA KÜL. VE TAB. VAR. KOR. KUR.NUN 06.05.2005 Tarih ve 420 Sayılı Kararıyla Tesciline
Ekler Rapor, Fotoğraf, Harita