­ ESKİ VALİ KONAĞI ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

Eski Vali Konağı Çeşmesi - Sinop

Adres Merkez/SİNOP
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Sinop Belediye Başkanlığı
Genel Tanım Kare planlı, beton sıvalı, kullanılır durumdadır. Meydan çeşmesidir.
Rutubet C
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kare planlı, beton sıvalı, kullanılır durumdadır. Meydan Çeşmesidir. Çeşmenin hemen her yüzü kalın bir sıva tabakasıyla sıvanmıştır. Belki bu sıva tabakası altında bir yazıtın olabileceği ihtimali kuvvetlidir. Doğu ve Batı yüzlerde muslukları bulunmaktadır. Doğu yüzü belirtildiği gibi sıva tabakası altında kaldığından esas mimari karakteri görülememektedir. Ana yüz sıva ile diktörtgen bir niş içersine alınmıştır. Bu yüzdeki musluk hizmettedir. Batı cephesinde köşelerde iki adet sütuncuk vardır. Sütuncuklar kaide arasında stilize yaprak motifi ile işlenmiştir. Başlıklar da aynı şekildedir. Cephenin alt kısmında yatay olarak yerleştirilmiş ortası oval, köşeleri yine stilize yaprak şeklinde kabartmalı diktörtgen ayna taşı vardır. Tam ortadaki musluk yeri kapatılmıştır. Bütünüyle kesme taştan yapılan çeşme, sonradan kalın bir beton sıva ile kapatılmıştır
Orjinal Kullanım Çeşme
Bugünkü Kullanımı Çeşme
Önerilen Kullanım Çeşme
Tescil Kararı Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu-23.10.1987/3771
Revizyon Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu-07.05.2004/949
Görüntülenme Sayısı : 1725    Eklenme Tarihi : 03 Şubat 2013 Pazar    Güncellenme Tarihi : 03 Eylül 2014 Çarşamba