­ ESKİ CAMİ | Kültür Portalı

ESKİ CAMİ - Edirne

Mah. Köy - Mevkii Sabuni
Adres Talatpaşa caddesi
Pafta 50L-1b
Yapan Konyalı Hacı Ahmet
Vakfiye -
Genel Tanım Eski cami Emir Süleyman çelebi tarafından H. 8051 M. 1403 yılında yaptırılmaya başlanmış, Musa Çelebi zamanında devam etmiş ve Çelebi Sultan Mehmed döneminde, H. 8161 M. 1414 yılında tamamlanmıştır. Caminin yan kapısı üzerinde yer alan kitabeye göre mimarı Konyalı Hacı Alâeddin ve kalfası Ömer ibni İbrahim'dir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Edirne'de Osmanlı'dan günümüze ulaşmış en eski antsal selâtin camidir. Fetih camisi olması bakımından protokolde de bir yere sahiptir. Osmanlı padişahlarından Il. Ahmet ve Il. Mustafa'nın kılıç kuşanma törenleri bu camide yapılmıştır. Kesme taşla inşa edilen kare planlı cami, çok kubbeli camiler grubuna girmektedir. 13,50 m çapındaki 9 kubbeden oluşan örtü sistemi yanlar beden duvarlarına, ortada 4 fil ayağına oturmaktadır. Kıble aksındaki iki kubbe sekizgen, diğerleri yuvarlak kasnağa oturmaktadır. Kasnaklar dört yönden pencerelerle donatılmıştır. Kuzeybatı yönündeki orta kubbe aydınlık fenerine sahiptir. Caminin iki minaresinde biri kuzey köşesinde beden duvarı üzerine, tek şerefeli olarak inşa edilmiş, diğeri batı köşesine müstakil olarak inşa edilmiştir. Çelebi Sultan Mehmed tarafından inşa ettirilen bu minare, daha uzun olmakla birlikte iki şerefeli ve iki merdivenlidir. Ayrıca kaidesinde bir de çeşme bulunmaktadır. Caminin cephelerinde iki sıralı pencere düzeni görülmektedir. Yan cephelerde birer kapı ve dokuz pencere vardır. Kıble yönünde on iki pencere açılmıştır. Kuzeybatı cephesinde tek sıra halinde dört pencere bulunmaktadır. Caminin beş gözlü son cemaat yeri yanlarda ikişer tonoz, ortada yükseltilmiş kubbeyle örtülüdür. Payeler kesme taş, kemerler almaşıktır. Orta göz içine bir kapı yerleştirilmiştir. Kapı üzerinde son cemaat yerinin inşa kitabesi bulunmaktadır. Kapının soluna abdest muslukları sıralanmıştır. Kuzey köşesinde bir sebil yer alır. İç mekân 2116 metrekaredir. Kıble aksına gelen kubbelerin geçiş öğeleri; mihrap önünde prizmatik üçgen, orta alanda mukarnaslı trop, kapı önünde sade troptur. Yanlardaki kubbelerde yalnızca pandantif kullanılmıştır. Harimin giriş cephesi ahşap mahfillerle donatılmıştır. Kare kesitli dört fil ayağının kenar ölçüleri 2.80 m ölçülmektedir. Müezzin mahfili güneydeki fil ayağına yaslıdır. Karşısında, kıble duvarına yaslı mermer minber bulunmaktadır. Yan yüzleri rumi ve geometrik bezemelidir. Ayrıca güneybatı aynasında yazı kuşağı vardır. İki vaaz kürsüsünden biri İç içe iki nişten oluşan mihrap mukarnas yaşmaklı ve sadedir. Harimin doğu köşesinde ahşap hünkâr mahfili yer almaktadır.
Tescil Kararı E.K.T.V.K.K.'nin 04.07.2003 tarih ve 7697 sayılı kararı

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2159    Eklenme Tarihi : 28 Eylül 2017 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 28 Eylül 2017 Perşembe