­ ESKİ BELEDİYE HAMAMI-YENİÇAĞA | Kültür Portalı

Eski Belediye Hamamı-Yeniçağa - Bolu

Adı Eski Belediye Hamamı-Yeniçağa
Adres Asilbey Mevkii YENİÇAĞA/BOLU
Vakfiye
Genel Tanım Bolu İli, Yeniçağa İlçesi, Asilbey Mevkii, 296 parselde bulunan hamam, boyuna dikdörtgen planlıdır. Eğimli bir araziye inşa edilmiştir. Orijinal kitabesi olmayan hamamın Yeniçağa eşrafından Hacı Hacivatoğlu ve Hafız Hüsnü ortaklığı ile H. 1326-1327 (M. 1908-1909) tarihinde yaptırıldığı sonradan konulan kitabesinden anlaşılmaktadır. Belediye Hamamı olarak bilinen hamam yalnız erkekler bölümü olduğundan tek hamamdır. Hamamın duvarları moloz taştan yapılmış olup; taş araları derzlidir. Kuzey cepheden iki taraflı merdivenle ana giriş kapısına çıkılmaktadır. Orta aksta dikdörtgen bir niş içine alınmış ahşap kapıdan soyunmalık mekanına girilmektedir. Soyunmalıktan enine dikdörtgen planlı, tonoz örtülü, orijinal olan ılıklık bölümüne kemerli bir kapı ile geçilmektedir. Ilıklıktan yine orta aksta yer alan kapıdan sıcaklık bölümüne geçilmektedir. Hamamın en büyük bölümü olan sıcaklık, kare planlıdır. Gövdenin üstünde içe çekik sekizgen kasnak yer almakta, üst örtüyü teşkil eden kubbe kasnak içine gizlenmiş, üzeri çokgen külah şeklinde alaturka kiremitli bir çatı ile örtülmüştür. Sıcaklıkta kubbeye geçişler tromplarla sağlanmıştır. Gövdenin dört duvarında kemerlerle derin olmayan büyük nişler oluşturulmuştur.
Ayrıntılı Tanımı -
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 3605    Eklenme Tarihi : 23 Şubat 2013 Cumartesi    Güncellenme Tarihi : 24 Şubat 2013 Pazar