­ ESKİAHIR KÖYÜ CAMİ ( YUSUF OĞLU HASAN AĞA CAMİ) | Kültür Portalı

ESKİAHIR KÖYÜ CAMİ ( Yusuf Oğlu Hasan Ağa Cami) - Çankırı

Adres Eskiahır Köyü, Kurşunlu/ÇANKIRI
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kurşunlu İlçe Müftülüğü
Yaptıran Yusuf Oğlu Hasan Ağa
Yapım Tarihi H. 1278
Vakfiye Var
Genel Tanım Giriş kapısı üzerindeki kitabeye göre cami Yusuf oğlu Hasan Ağa tarafından H. 1278/M. 1861-1862 tarihinde yaptırılmıştır. Kuzey cephede dört ahşap direkle taşınan üç sepetkulplu kemerli bir son cemaat yeri yer almaktadır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Köşe taşları ve kesme taş olan pencere ve harim kapısı söveleri haricinde caminin tüm dış cephesi 1990'lı yıllarda mozaikli betonarme ile sıvanmıştır. Kuzey cephede dört ahşap direkle taşınan üç sepetkulplu kemerli bir son cemaat yeri yer almaktadır. Yanlara da yuvarlak kemerli olarak açılan son cemaat yeri 2003 yılında kapatılmıştır. aminin kuzeydoğu köşesine 2000’li yılların başlarında betonarme
Ayrıntılı Tanımı Kırma çatılı, boyuna dikdörtgen planlı, ahşap tavanlı, dönemiyle özgün bir camidir. Hafif eğimli arazi üzerine boyuna dikdörtgen planlı olarak inşa edilmiş olan cami kırma çatılıdır ve üzeri Marsilya tipi kiremit ile örtülüdür. Beden duvarları kaba yönü taşı olup köşeleri düzgün kesme taştır. Köşe taşları ve kesme taş olan pencere ve harim kapısı söveleri haricinde caminin tüm dış cephesi 1990'lı yıllarda mozaikli betonarme ile sıvanmıştır. Giriş kapısı üzerindeki kitabeye göre cami Yusuf oğlu Hasan Ağa tarafından H. 1278/M. 1861-1862 tarihinde yaptırılmıştır. Kuzey cephede dört ahşap direkle taşınan üç sepetkulplu kemerli bir son cemaat yeri yer almaktadır. Yanlara da yuvarlak kemerli olarak açılan son cemaat yeri 2003 yılında kapatılmıştır. Ahşap tavanında, ortada güneş ışını, sağda altı kollu yıldız, solda ise sekiz kollu yıldız motifli süslemeler mevcuttur. Caminin basık kemerli cümle giriş kapısı üzerinde, bir taş levhaya “Sahibü’l-hayrat ve’l-hasenat Yusuf oğlu Hasan Ağa hayratı 1278” şeklinde yapım kitabesi hak edilmiştir. Doğu, batı ve güney cepheler ikişer yuvarlak kemerli pencere düzenlemeleriyle birbirine benzer bir yapı sergilemektedir. Günümüzde sıvanmış durumdaki duvarlar taş örgülüdür. 10.45 x 11.37 m ebatlarında kare planlı iç mekan düz ahşap tavanla örtülmüştür. Orijinal kadınlar mahfilinden itibaren bir bütün halinde düzenlenmiş olan tavanda, daire çerçeveli ve sekiz kollu yıldız dolgulu göbek vardır. Dıştaki geniş dairede altmış çıta ile ışın motifi oluşturulmuştur. Köşe boşlukları dört çıta ile doldurulmuş çeyrek daire motifleriyle süslenmiştir. Altı ahşap direk üzerine beş sepetkulplu kemere dayandırılmış olan kadınlar mahfiline kuzeydoğu köşedeki merdivenden ulaşılmaktadır. Ahşap tavanının orta kısmında şua motifi ile bezeme gerçekleştirilmiştir. Güney tarafına sonradan ekleme yapılarak mahfil uzatılmıştır. Yay kemerli mihrabın çerçevesindeki bordürlerde baklava dilimleri, gülbezekler, yıldızlar ve çeşitli çiçek desenlerinden oluşan bir kompozisyona yer verilmiştir. Ahşap minber üzerinde de kare, üçgen şekiller bulunmaktadır. Ahşap kürsü oldukça basit yapılıdır. Caminin kuzeydoğu köşesine 2000’li yılların başlarında betonarme kalıptan tek şerefeli minare yapılmıştır. Caminin güney tarafında tek katlı gasilhane ve abdest alma mahalli yer alır. Kuzeyde taş döşeli avlusu ve doğuda bahçesi bulunan cami moloz çevre duvarı ile çevrelenmiştir.
Tescil Kararı 16.012009 - 3840
Revizyon -
Görüntülenme Sayısı : 2479    Eklenme Tarihi : 27 Kasım 2014 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 27 Kasım 2014 Perşembe