­ ESKİ MENGENCİK CAMİİ | Kültür Portalı

ESKİ MENGENCİK CAMİİ - Düzce

Adı ESKİ MENGENCİK CAMİİ
Mah. Köy - Mevkii Düzce İli Merkez İlçe Mengencik Köyü
Adres Düzce İli Merkez İlçe Mengencik Köyü
Vakfiye -
Genel Tanım Düzce İli, Merkez İlçesi, Mengencik Köyü, 3 pafta, 599 parselde bulunan cami güney kuzey doğrultusunda dikdörtgen planlı, kırma çatılıdır. Moloz taştan yapılan caminin cephelerinde tek sıralı yuvarlak kemerli pencereleri vardır. Köşeleri kilit taşlarıyla dışarıya taşıntılı olarak yapılmış, saçak kısımları profildir. Cami içinde tavan ve tavan göbeğindeki motifler oyma tekniğinde yapılmıştır. Caminin kesme taştan yapılmış kemerli pencereleri, çıkıntılı köşeleri ile saçak silmeleri Fransa'da gelişerek Osmanlı İmparatorluğunun son dönemlerinde de yaygın olarak görülen Ampir sanat özelliği göstermektedir. 1944 depreminde hasar gören cami 1999 depreminde yıkılmıştır. Mevcut cami, yıkılan caminin yerine yapılmıştır. Caminin yüzölçümü 560 m2'dir.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 1944 depreminde hasar gören cami, 1999 depreminde yıkılmıştır. Mevcut cami, yıkılan caminin yerine yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Düzce İli, Merkez İlçesi, Mengencik Köyü, 3 pafta, 599 parsel bulunan cami güney kuzey doğrultusunda dikdörtgen planlı, kırma çatılıdır. Moloz taştan yapılan caminin cephelerinde tek sıralı yuvarlak kemerli pencereleri vardır. Köşeleri kilit taşlarıyla dışarıya taşıntılı olarak yapılmış, saçak kısımları profildir. Cami içinde tavan ve tavan göbeğindeki motifler oyma tekniğinde yapılmıştır. Caminin kesme taştan yapılmış kemerli pencereleri, çıkıntılı köşeleri ile saçak silmeleri Fransa'da gelişerek Osmanlı İmparatorluğunun son dönemlerinde de yaygın olarak görülen Ampir sanat özelliği göstermektedir. 1944 depreminde hasar gören cami 1999 depreminde yıkılmıştır. Mevcut cami, yıkılan caminin yerine yapılmıştır. Caminin yüzölçümü 560 m2'dir.
Önerilen Kullanım Cami
Tescil Kararı Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun 07.07.1992 tarih ve 2506 sayılı kararı.
Yayın Dizini Düzce Taşınmaz Kültür Envanteri Kitabı-Dini Kültürel Yapılar Sayfa 36
Revizyon -
Görüntülenme Sayısı : 869    Eklenme Tarihi : 04 Aralık 2015 Cuma    Güncellenme Tarihi : 04 Aralık 2015 Cuma