­ ESENKIYI KÖYÜ YUKARI MAHALLE CAMİİ | Kültür Portalı

Esenkıyı Köyü Yukarı Mahalle Camii - Artvin

Yapım Tarihi HİCRİ: 1278
Yapan Bilinmiyor
Kitabe Yapının kitabesi bulunmamaktadır.
Vakfiye Yapının kitabesi bulunmamaktadır.
Genel Tanım Orta bölüm kubbeyle kapatılmıştır. Kuzeybatı köşesinde minaresi yer almaktadır ve tek şerefelidir
Yapılan Onarımlar Yakın zamanda bir onarım geçirmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Hopa İlçesi, Esenkıyı Köyü, Yukarı Mahallede, ana yolun hemen yanında bulunmaktadır. Cümle kapısının üzerinde yapım kitabesi bulunmaktadır. Hicri 1278 yılında yapılan cami kare planlıdır. Orta bölüm kubbeyle kapatılmıştır. Kuzeybatı köşesinde minaresi yer almaktadır ve tek şerefelidir. Son cemaat yeri üç gözlüdür üzerleri kubbeyle kapatılmıştır. Düzgün kesme taş malzeme kullanılarak inşa edilmiştir. Caminin kuzeybatı köşesinde minarenin hemen yanında şadırvanı bulunmaktadır. Giriş kapısı ve minberi ahşaptır ve oyma tekniğiyle yapılmıştır. Günümüze oldukça sağlam bir şekilde ulaşan cami çeşitli dönemlerde onarımlar geçirerek sağlamlaştırılmıştır.
Tescil Kararı Trabzon K.T.V.K.B.K 26/12/2003-4901