­ ERTOKUŞ MEDRESESİ | Kültür Portalı

Ertokuş Medresesi - Isparta

Adres Atabey/ISPARTA
Yaptıran Mübarezeddin ERTOKUŞ
Kitabe : Kapı yukarısında 0.82 x 90 cm.lik bir sahada Selçuk Sülüsü, arapça 5 satır vardır.
Vakfiye : Kapı yukarısında 0.82 x 90 cm.lik bir sahada Selçuk Sülüsü, arapça 5 satır vardır.
Genel Tanım Planı dıştan dışa 19.55x25.30 m.lik bir dikdörtgendir.Yan ve arka duvarlar çeşitli büyüklükte sert kalkerden klasik çağ mimari blokları ile yapılmıştır.Bunlar arasında sütunlar Yunanca kitabeler ve güney doğuda bir Roma büstü kabartması göze çarpar. Sonradan alaturka kiremitli, iki satıhlı,ahşap bir çatı ile örtülmüştür. Kapının bulunduğu doğu cephesi ince yönü kalker kaplıdır. Portelin etrafındaki süsler çağdaş Selçuk binalarındakilere nazaran basittir.
Yapılan Onarımlar 1993 yılında onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı İki yanda, çentikli iki şerit içinde sivri kemer şeklinde genişçe bir hendesi kabartma şeridi içinde sivri kemer altında basık kemerlidir. Sivri kemerle kabartma şeridi arasında , etrafı saç örgüsü kabartmalı, büyük bir rozet, sivri kemerle basık kemer arasında inşa kitabesi bulunmaktadır. Sivri kemerin ayaklarında kabartmasız, ince birer yapışık sütun vardır.Kapı girintisinin iki yanında içi istalaktitli iki küçük niş yer almıştır. Basık kemerin derzleri kademelidir. Kapının içinde, sivri tonozla örtülü 3.65 X 3.90.lık bir holün iki yanında sivri takviye kemeri altında lentolu iki oda vardır. Bu holden bir kapı ile iç avluya girilir: İçi : 10.40 X 10.60 lık bir avlunun ortasında 4 mermer sütun ve sivri kemerler üstünde, ortasında 2.50 m. çapında bir açıklık bulunan kubbe vardır. Dört köşede, sütunların gerisinde birer küçük kubbe, yanlarda 4 sivri tonoz bulunmaktadır.İki yanda, güneyde 6, kuzeyde 5, oda vardır.Odaların kapılarının lentoları Kabartmalı Bizans mimari parçalarından yapılmıştır.Avlunun batısındaki sivri tonozlu eyvanın kıble tarafında Selçuk kabartmaları ile süslü güzel bir mihrap vardır.
Tescil Kararı 28.07.1992 tarih ve 1497 Sayılı Kurul Kararı ile tescil edilmiştir.
Ekler Rapor, Fotograf, Harita