­ ERTOKUŞ (KUDRET) HANI | Kültür Portalı

Ertokuş (Kudret) Hanı - Isparta

Yaptıran Mübarizeddin Ertokuş
Yapım Tarihi M.1223 - H.620
Kitabe Vardır
Vakfiye Vardır
Genel Tanım Karma tip kervansaraylara giren Gelendost Kervansarayı düz bir yere (Eğirdir Gölü sahiline) ağaçlar içine yapılmıştır. Ana aks kuzey-güney istikametindedir.Giriş güneydedir. Giriş önünde iki dekar kadar bir boşluk vardır. Simetri hakimdir. Dışı kesme taşlardan (kemerlerde renklileri de vardır). İçi çok köşeli ocak taşlarından yapılmıştır. Yalnız iç kısımlardaki kemerlerde kesme taşlardan yapılmışlardır. Tonoz örtü, dört ayak üzerinden yükselen dört sivri kemerle alttan desteklenmiştir. Bina tek katlıdır sadece dış girişin sağında kalan kısmın (belki mescit) iki katlı olduğu görülmektedir.
Taşıyıcı Yapı C
Dış Yapı C
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından Restorasyon çalışmaları devam etmektedir.
Ayrıntılı Tanımı Gelendost Kervansarayı Eğirdir- Gelendost karayolunun 30 km. üzerinde Eğirdir Gölü kenarındaki Yeşilköy’e ait elma bahçeleri içindedir. Kitabesinden anlaşıldığına göre Selçuklu Sultanlarının has köklerinden olan Mübareziddid Ertokuş tarafından H.620 (M.1223) yılında yaptırılmıştır. Yapanın kim olduğu belli değildir. Dış Görünüş: Selçuklu Kervansaraylarının avlulu ve kapalı kısımlarının bir arada birleştirilmesinden meydana gelen “karma” tipe girer. Güney-kuzey istikametinde olan kervansarayda simetri hakimdir. Kapılar ana aks üzerinde, Selçuklulara özgü bir stilde renkli taşların da kullanıldığı kemerlerle desteklenmiş ve kitabesi kapalı kısım girişinde hala durmaktadır. Dış portelin sadece kemer çerçevesi kalmıştır. Boyutları 21x54 m. olan kervansarayın kapalı kısmı, planda görüldüğü gibi, dıştan dikdörtgen ve üçgen istinat duvarlarıyla kuvvetlendirilmiştir. Beşik tonozla üzeri örtülmüş olan kervansarayın dış duvarları düzgün kesme taşlardan yapılmıştır. İç Görünüş: Dış portalden içeriye girilince sağda ve solda nöbetçi odaları devamında hayvanların barınmaları için planda görülen tonoz örtülü, kemerli bölmeler vardır. İç portalden kapalı kısma gerilice üç nefli olduğu görülür. Orta nef yan neflerden daha geniş ve daha yüksek tutulmuştur. Tabiat şartları neniyle beşik tonoz yer yer delinmiş her geçen gün de tavan ve kemerlerde düşmeler görülmekte ve çoğalmaktadır. Kuzey duvarı da çok yıkılmış pencere hizasına kadar gelmiştir. Kitabenin Okunuşu: Es Sultan-i amere-hu fi rabi-l alemi-l alem-i Mübarizeddin Ertokuş sene işrin sitte milte: 620 Türkçesi: Sultan’a mensup, mücahit ülemadan Mübareziddin Ertokuş 620 yılında iş bu (Misafirhaneyi) rıza-i bari için yaptırmıştır.
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı GAYRİ. ESKİ ESERLER VE ANIT. YÜKSEK KURULU BAŞKANLIĞININ A.13-14.5.1976 Sayılı Kararıyla Tesciline
Yayın Dizini 1. Özergin, M.K., Tarih Dergisi II 1965, Cilt:15, Sayı:20, s.149
Ekler Rapor, Fotoğraf, Kitabe Fotoğrafı