­ ERENLER KÜMBETİ | Kültür Portalı

Erenler Kümbeti - Tokat

Kitabe yok
Vakfiye yok
Genel Tanım Türbe
Yapılan Onarımlar Onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Tokat il merkezinde Erenler Mezarlığı girişi karşısında yer alan türbenin kitabesi bulunmamaktadır. Plan ve mimari özellikleriyle 14.yy başına tarihlenen türbenin çevresinde 14.yya ait çok sayıda mezar taşı yer almaktadır. Kare planlı türbenin dört cephesine kemerli açıklıklar yerleştirilmiş, üzeri kubbeyle örtülmüştür. 2009 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyonunda kubbe, dıştan külahla kapatılmıştır. İki kademeli bir cephe düzenine sahip yapının alt seviyesini kemerli düzenleme, üst seviyesini ise kubbe oluşturmaktadır. Kemer üzengi seviyesinden aşağısı toprak altında kaldığından türbenin cenazelik katına ya da sandukasına ulaşılamamaktadır. Moloz taş yığma tekniğiyle inşa edilmiş yapının yüzeyi kesme taş kaplamadır. Kemerler kesme taşla örülmüş, kubbede tuğla kullanılmıştır. İçte geçiş elemanları yüzeyine tuğladan sivri kemerli yüzeysel nişler yerleştirilmiştir. Cephede yer alan taş kemerlerin yüzeyine, silmelerle birbirine bağlanan yarım yıldız motifleri işlenmiştir.
Önerilen Kullanım Türbe