­ ENSARİ EVİ | Kültür Portalı

ENSARİ EVİ - Şırnak

Mah. Köy - Mevkii Alibey Mah.
Adres Yardımcılar Sok. Alibey Mahallesi-Cizre/ŞIRNAK
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş -Malikler
Yapım Tarihi XIX. yüzyıl
Vakfiye -
Genel Tanım Cizre Merkez Alibey Mahallesinde bulunan Ensari Evi kuzey-güney doğrultusunda düz bir arazi üzerinde dikdörtgen planlı olarak inşa edilmiştir. Yapı, avlulu, eyvanlı ve iki katlı olarak yapılmıştır. Dıştan düz dam örtülüdür. Düzgün kesme taş malzemeden inşa edilmiştir. Zemin ve üst kat revaklı, yapı ortada avlulu ‘U’ şeklinde bir plana sahiptir.
Yapılan Onarımlar -Yok
Ayrıntılı Tanımı Yapıya ana giriş batı cepheden tonozlu bir koridor ile sağlanmaktadır. Revaklar dört kare ayağa oturan beş yuvarlak kemerle avluya açılmaktadır. Üst kattaki revaklar yıkılarak betonarme kolonlar eklenmiştir. Pencereler yuvarlak kemerli içe kademeli girinti yapacak şekilde cephelerde hareketlilik sağlamıştır. Üst kata doğu ve batı köşede bulunan iki merdivenle çıkılmaktadır. Avlu orijinal kesme taş döşelidir. Cizre merkezinde yer alan, sivil mimarlık açısından önemli olan ve tescilli Mehmet Ağa Kasrının plan ve mimari özelliklerini taşıması açısından benzerlik göstermektedir. Yapı üzerinde gerekli incelemeler ve rölöve çalışmaları yapılmıştır.
Tescil Kararı 222/13.11.2008
Revizyon -
Görüntülenme Sayısı : 1312    Eklenme Tarihi : 20 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 14 Mayıs 2014 Çarşamba