­ EMİR BAYINDIR KÖPRÜSÜ | Kültür Portalı

EMİR BAYINDIR KÖPRÜSÜ - Bitlis

Adı EMİR BAYINDIR KÖPRÜSÜ
Mah. Köy - Mevkii BİTLİS-AHLAT-HARABEŞEHİR MAHALLESİ
Adres Harabeşehir Mahallesi – Hamam Önü Mevkii
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş MÜLKİYET SAHİBİ
Vakfiye -
Genel Tanım Meydanlık mezarlığının batısında, Harabeşehir mahallesini ayıran derenin üzerinde kurulmuş olan Ahlat Bayındır köprüsü, yapıldığı devir olan Akkoyunluların yaşadığı XV. yy'ın değişik sivil mimarisini aksettiren bir yapıdır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Akkoyunlular dönemine ait Emir Bayındır Köprüsü, küçük bir yapı olmasına rağmen o devrin kervan ve yayaların geçmesine elverişli merdivenli yoluyla dikkati çeker. Derenin iki yakası arasında önce düz olan köprünün tek açıklığını takiben batıya doğru dönerek keskin bir dirsek meydana getirmektedir. Dere, suların fazla olduğu zaman mukavemeti arttırmak için yapıldığı anlaşılmaktadır. Beden duvarı Ahlat'a özgü (Volkanik) kesme taşından yapılmış yapı, değişik sivil mimarisini aksettiren bir yapıdır
Orjinal Kullanım Köprü
Bugünkü Kullanımı Köprü