­ EMİR ŞEHABETTİN AĞA ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

Emir Şehabettin Ağa Çeşmesi - Sinop

Envanter No A-8
Mah. Köy - Mevkii Camiikebir Mahallesi
Adres Merkez/SİNOP
Yaptıran Vezir Tavaslı Şahinoğlu Şehabettin Ağa
Vakfiye Var
Genel Tanım İki sokağın birleştiği köşede, cephesi Tayboğa Aralığı’nda Aşağı Hamam yönünde olan, 2.70 X 3 m boyutlu, tonozla örtülü bir köşe çeşmesidir.
Üst Yapı C
Rutubet C
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Şehrin güneyinde, Tersane’den Kaleyazısı’na giden Tuzcular Caddesi üzerindeki “Aşağı Hamamın” kuzeydoğu köşesinin karşısında, cephesi Tayboğa aralığı sokağına bakan; Kemerli bir bölümden sonra içeri çekilmiş çeşme yüzeyi gelmektedir. Yüzeyden yüksekçe olan yazıt 45 cm çapında daire bir alan içinde 5 satır olarak yazılmıştır. Yazısı çok girift ve ince bir nesihtir. İçi hazne şeklinde boştur. Duvar, dış görünüşüyle taşla örülmüş üstü tonozla örtülmüştür. Duvardan tonoza geçiş ince tuğlalarla sağlanmış olup, en tepede, kilit taşı görünümünde bir taş sırası bulunmaktadır. Dış köşelerde ve çeşitli bölümlerinde yıkılma, kırılma ve tahripler görülebilmekte olup, susuz ve kullanılmaz durumdadır.
Orjinal Kullanım Çeşme
Bugünkü Kullanımı Çeşme
Önerilen Kullanım Çeşme
Tescil Kararı Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu-23.10.1987/3771
Revizyon Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu-07.05.2004/949
Görüntülenme Sayısı : 1505    Eklenme Tarihi : 31 Ocak 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 25 Ağustos 2014 Pazartesi