­ EMİR (BEY) HANI | Kültür Portalı

Emir (Bey) Hanı - Bursa

Adres Nalbantoğlu Mahallesi Uzunçarşı Caddesi Osmangazi/Bursa
Yaptıran Orhan Bey
Genel Tanım -
Yapılan Onarımlar 1956
Ayrıntılı Tanımı Ulu Cami’nin kuzeydoğusunda bulunan Emir Hanı veya diğer adıyla Bey Hanı, Bursa Fatihi Orhan Bey tarafından XIV. yy. ikinci yarısında yaptırılmıştır. 1416 tarihine kadar Bezzazı Atik ve eski Bezzezistan denirdi. Osmanlı hanlarının ilk örneği olan yapı şehir içi ticaretinin bütün koşullarına uygun olarak yapılmıştır. Kareye yakın bir iç avlu etrafında sıralanan,iki katlı revak ve buraya açılan odalardan oluşan dış ölçüleri, 46,00 x 50,00 metre boyutlarındaki hanın, arka tarafında küçük bir ahırı vardır. Alt katta eşya depoları olarak penceresiz 36 mahzen, üst katta dışarıya birer penceresi ve ocağı bulunan 38 oda bulunmaktadır. Bunlar ikametgah olarak kullanılmakta idi. Duvarlar iki sıra tuğla, bir sıra taştan yapılmış olup, revak ayaklarında muntazam kesme taş, cephelerde moloztaş kullanılmış ve tuğladan iki sıra kirpi saçak dizisi ile sonuçlandırılmıştır.
Orjinal Kullanım Han
Bugünkü Kullanımı Çarşı
Önerilen Kullanım Çarşı
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986,1991/1730 ve 26.06.2008/3761
Yayın Dizini BURSA ANSİKLOPEDİSİ-TÜRKİYE’DE VAKIF ABİDELERİ VE ESKİ ESERLER 1.2.3

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1687    Eklenme Tarihi : 29 Mart 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 22 Eylül 2014 Pazartesi