­ ELHAC MUSTAFA AĞA ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

ELHAC MUSTAFA AĞA ÇEŞMESİ - Çankırı

Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Bayramören Belediye Başkanlığı
Yapım Tarihi 1247 H. / 1831 M.
Kitabe 1) Sahibül hayrat vel hasenat balkapanlı 2) Merhum elhac Mustafa ağanın hayratı sene 1247”
Vakfiye 1) Sahibül hayrat vel hasenat balkapanlı 2) Merhum elhac Mustafa ağanın hayratı sene 1247”
Genel Tanım Bayramören İlçesi Merkez Mahallesi 207 ada 1 Parselde bulunan ve mülkiyeti Bayramören Belediyesi’ne ait çeşme, 195x202 cm kareye yakın dikdörtgen planlı, 208 cm yüksekliğinde, kırma çatı üzeri Marsilya tipi kiremit ile örtülüdür. Kireç taşı ile yapılmış kuzey cephesinde yer alan sivri kemer, monoblok ayaklara oturmaktadır
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Bayramören İlçesi Merkez Mahallesi 207 ada 1 Parselde bulunan ve mülkiyeti Bayramören Belediyesi’ne ait çeşme, 195x202 cm kareye yakın dikdörtgen planlı, 208 cm yüksekliğinde, kırma çatı üzeri Marsilya tipi kiremit ile örtülüdür. Kireç taşı ile yapılmış kuzey cephesinde yer alan sivri kemer, monoblok ayaklara oturmaktadır. Kemer nişinde yer alan iki satırlık kitabesinde; 1) Sahibül hayrat vel hasenat balkapanlı 2) Merhum elhac Mustafa ağanın hayratı sene 1247” yazmaktadır. Kitabenin altında, yuvarlak kemerli bezemesiz bir pano yer almaktadır. Dışa taşkın bir saçağın çevrelediği yapının doğu ve güney cephesi süslemesiz ve sağır olup batı cephesinde ise yuvarlak kemer ile bir niş bulunmaktadır. Yuvarlak kemer aracılığıyla çeşmenin içinde bir haznenin bulunduğu da anlaşılmaktadır. Bugün faal olmayan çeşmenin kuzey cephesine iliştirilmiş küçük bir hazne ve ark yer alır.
Orjinal Kullanım Çeşme
Bugünkü Kullanımı Çeşme
Önerilen Kullanım Çeşme
Tescil Kararı 18.06.2010 - 5158

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2917    Eklenme Tarihi : 04 Mart 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 05 Mart 2013 Salı