­ EĞNİ KALESİ | Kültür Portalı

Eğni Kalesi - Adana

Adı Eğni Kalesi
Adres Gerdibi Köyü Aladağ Adana
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kale doğal kayalık zemin üzerine kuzey güney doğrultusunda inşa edilmiştir.Kalenin girişi güney yönünde olup tamamen yıkılmıştır.Yapı dış duvarları moloz taş örgülü kabayonu taş kaplamalıdır.Doğu yönünde 2 adet burç bulunur.Bu burçların alt kotunda iki adet ince ve uzun mazgal yer alır.Kalenin kuzeybatı ucunda olasılıkla bir sarnıç olan yamuk planlı,kayalık zemin üzerine oturtulmuş,sıvalı bir yapı izi daha bulunmaktadır.Doğu yönünde yer alan burçların üst örtüsü kabayonu taş örgülü yarım kubbelidir.Kalenin batı yönündeki duvarların büyük bölümü yıkılmıştır.Doğu yönünde yer alan burçların üst örtüsü kabayonu taş örgülü yarım kubbelidir.Kalenin batı yönündeki duvarların büyük bir bölümü yıkılmıştır.Havanın açık olduğu dönemlerde kalenin tescilli taşınmaz kültür varlığı Temrut Kalesi ile görsel bağı olduğu köylülerce ifade edilmiştir.