­ EĞİRDİR GARI | Kültür Portalı

Eğirdir Garı - Isparta

Adı Eğirdir Garı
Mah. Köy - Mevkii Yazla Mahallesi
Adres Yazla Mahallesi Eğirdir/ISPARTA
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş T.C.D.D.
Vakfiye
Genel Tanım İzmir-Aydın hattı kapsamında, İngilizlerce yaptırılmıştır. Eğirdir Gölü’ne bakan yamaçta, askeri alana bitişiktir. Ana hizmet binası, lojman, ambar, bakım atölyesi gibi yapılardan oluşmaktadır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Orijinalinde lojman olarak yapılan, ancak bugün misafirhane olarak kullanılan yapıya teras ve balkon ilave edilmiştir.
Ayrıntılı Tanımı 1907 yılında İngilizlerce yapılmış olan, Eğirdir Garı son dudaktır. Ana Hizmet Binası dikdörtgen formlu, pencereleri söveli ve üstleri tuğla süslemelidir. Bazı pencereleri ahşap kepenkli, bazıları demir parmaklıdır.Ana yapıda kullanılan banko, dolap, bilet kutusu vb. malzemeler de yapıldığı döneme aittir. Binaya bitişik ahşap strüktürlü, beşik çatılı, peron kısmı bulunmaktadır. Kompleks içinde, lojman olarak yapılmış, bugün misafirhane olarak kullanılan iki katlı yapı bulunmaktadır. Gar kullanımı nedeniyle, yapıldığı dönemi yansıtan önemli simgesel yapılardır.
Ekler Fotoğraf, Harita